Bandymuseum som håller bandyn vid liv

Snittåldern i matchen mot Berget var 42,8 år.
Snittåldern i matchen mot Berget var 42,8 år.
Göran Rosendahl värmer upp inför matchen mot Berget till Johan Hågårds förtjusning. Belöningen blev tre mål och flera assist.Foto: Carlos Montecinos
Göran Rosendahl värmer upp inför matchen mot Berget till Johan Hågårds förtjusning. Belöningen blev tre mål och flera assist.Foto: Carlos Montecinos
Han tog sitt fjärde och sista VM-guld när Sverige vann finalen mot Ryssland i Archangelsk 2003.

I dag är Göran Rosendahl stöttepelare i Enebybergs IF – Stockholms mest merityngda bandylag.

Bland de första att bänka sig i omklädningsrummet på Sollentunavallen är Hammarby­ikonen, forne landslagsspelaren i fotboll och ”Oddset-generalen” Sten-Ove ”Putte” Ramberg, 57.

Läkare har avrått honom från att idrotta. Skridskoåkning är mest skonsamt för hans knän, men det är hans med tejp lappade kind som bryr lagkompisarna.

– Hockeybockey i går. Killen skulle skjuta och klubban träffade här.

Sakteliga fylls omklädningsrummet. Bland de sista är ynglingen Göran ”Rosa” Rosendahl, 43. Ändå hinner han, i motsats till de andra i detta bandymuseum, värma upp innan han ska ut på isen. Om nu två gånger fem knäböj med klubban över huvudet är uppvärmning.

När han slutade spela och senare lade av som tränare trodde Göran Rosendahl att han aldrig skulle vilja spela igen.

– Det är roligare än jag trodde. Kärleken till bandy går inte ur, säger han nu.

Han lockades till Enebyberg av gamle klubb- och landslagskompisen Hans Elis Johansson och har ”otroligt roligt”.

Denna matchonsdag är Hans Elis på cykelsemester i Indien. Även truppens största idrottsstjärna, Magnus Norman (världstvåa i tennis 2000), saknas. Han ”larvar sig” med just tennis i Florida.

”När det är perfekt bandykväll i Stockholm”, går som ett eko bland gubbarna.

Dessutom är det Robert Hammings födelsedag. Han blir 34 år, och efter en stunds dividerande slås det fast att han är näst yngst i truppen.

Bäst på isen i 14–3-segern mot Berget är Göran Rosendahl. På hans cv finns elva SM-finaler. Fem gav guld med Västerås, med Sirius och Hammarby blev det inget guldfirande. Han blev proffs i Ryssland, spelade 102 landskamper och belönades med fyra VM-guld.

Björn ”Butta” Johansson, en av landets främsta målskyttar genom tiderna och som i vinter gömmer sig på lagledarbänken, sa inför matchen att ”motståndarna behöver fem till sju spelare för att stoppa Rosendahl”.

Men det förnekar Göran Rosendahl bestämt:

– Lyssna inte på Butta. Det är enormt överdrivet.

I matchen är det givet vem som var närmast sanningen. Om Göran Rosendahl vill rundar han tio spelare och avslutar med att lura målvakten. Han gör tre mål och några framspelningar som lagkamrater omöjligt kan missa. Men det sker inför fyra åskådare och när matchen slutar är klockan 22.55.

– Så roligt är bandy. Det är på den här nivån jag har tid. Trots ålder, krämpor och att vi inte tränar har vi något slags spel, säger Göran Rosendahl.

När det begav sig var han innovatör. Som en av de första svenskarna övergav han bandyrören för ”rysskenan”. Han var med och tog fram en plasttejp till klubban som gav oskruvade skott men högre hastighet och bollfladder.

– Jag gör det här för min skull, men har inga ambitioner att utveckla och utvecklas. Så länge det inte är på liv och död är det hur roligt som helst att spela på den här nivån.

Fakta

1970-talsklubbor

Enebybergs IF har haft bandy på programmet i perioder. Senaste nystarten gjordes i slutet av 1990-talet med spel i veteranserie innan klubben 2003 gick in i seriesystemet.

I truppen finns många forna bandystjärnor.

Spelarnas snittålder är 40, med marginal.

Ett återkommande samtalsämne är hur länge Putte Rambergs klubbor, som slutade tillverkas på 1970-talet, ska hålla.