Bangolf kan offras för strandbostäder

Britt Lundgren och Bertil Englund hoppas slippa flytta från platsen vid Råstasjön.
Britt Lundgren och Bertil Englund hoppas slippa flytta från platsen vid Råstasjön.
Oron växer i Solna bangolfklubb. Arrendet vid Råstasjön går ut vid årsskiftet och Solna stad vill bygga bostäder.

– På sikt behöver vi hitta en annan placering för en minigolfbana, säger Anders Ekegren (FP).

Lyftkranarna vid bygget kring Friends Arena kastar skuggor över filt- och eternitbanorna på Solna bangolfklubb. Klubben har funnits i kommunen sedan 1947 och här på Vintervägen 45 sedan 1971. Frågan är hur länge till.

Vid årsskiftet löper arrendet ut och Solna stad planerar för flerfamiljsbostäder på marken.

– Jag tycker synd om människorna som bor här. Vad ska de ta sig till om de bara bygger överallt? Det här är ju en oas i den här fruktansvärda bebyggelsen, säger Bertil Englund i Solna bangolfklubbs bankommitté.

Bangolfklubben har genom åren arrangerat både SM- och EM-tävlingar. I klubbrummet glimrar SM-gulden ikapp med jubelbilder från otaliga EM-triumfer.

I dag har man omkring 50 medlemmar. Banan har öppet varje dag mellan klockan 12 och 20 från den 1 maj till den 15 september och används till allt från skolklasser, privatpersoner och tävlingsspelare.

– Ibland har vi barnkalas här och för någon vecka sedan var elever från Råsundaskolan här och spelade. Vi hoppas verkligen att vi får vara kvar här, säger Britt Lundgren som varit medlem sedan 1978 och brukar stå i kiosken.

Kommunen har föreslagit omkring 1 800 nya bostäder i det strandskyddade området mellan Råstasjöns strand, Evenemangsgatan och Råsta strandväg.

I skissen har bangolfen ersatts av en förskola, bostäder, basketplan och rörelsepark.

– Bostadsbyggandet kommer att minska jämfört med förslaget men exakt hur det kommer att se ut har vi inte landat i än, säger Anders Ekegren (FP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Solna stad.

Även om inte planerna är spikade kommer Solna bangolfklubb med stor sannolikhet att påverkas. Anders Ekegren tycker ändå inte att Solna bangolfklubb behöver vara oroliga.

– Det kommer inte finnas några beslut som hunnit vinna laga kraft till årsskiftet. Vi kommer att lösa det här på ett bra sätt. Det finns ingen anledning att tro att Solna bangolfklubb inte ska kunna driva sin verksamhet här även nästa sommar. Vi tycker att det vore trevligt om vi har kvar en minigolfbana i Solna, vi är bereda att antingen se till att de kan vara kvar i området eller hitta en annan placering, säger han.

Det kostar ju pengar att anlägga en ny bana – vem ska betala?

– Allt sådant får vi föra en dialog med minigolfklubben om. Det blir fel att ta den i media.

AIK fotboll har önskemål om att flytta sin träningsanläggning från Karlberg till Råstasjöns IP som ligger granne med Solna bangolfklubb – bara ett snedslag bort.

Men enligt Anders Ekegren är det ingenting som påverkar Solna bangolfs framtid.

– Nej, det är två helt olika frågor.