Barbro började med balett – som 80-åring

Barbro Svalander tränar med Borgbaletten på Frejgatan.
Barbro Svalander tränar med Borgbaletten på Frejgatan.
Barbro Svalander.
Barbro Svalander.
Starka fötter.
Starka fötter.
Barbro Svalander är vigare än fler yngre deltagare.
Barbro Svalander är vigare än fler yngre deltagare.
Balettstång.
Balettstång.
Barbro Svalander har sörjt hela livet hur hon tvingades sluta med balett som 8-åring. Men för fem år sedan började hon igen.
– Det är aldrig för sent, säger 84-åringen.

Hon svingar upp benet på den drygt en meter höga balettstången. Med blicken följer hon handen som sveper i vågrörelser i takt till pianots toner, fortsätter i en båge över huvudet och landar på vristen.

”Ordblind tjockis”

Barbro Svalander började dansa balett strax före sin femårsdag. Hennes storasyster var en ”väldigt vacker” dansare och ”duktig i skolan”. Själv var hon klumpig och led av dyslexi: ”en ordblind tjockis”. När hon var åtta år tvingades hon sluta med baletten.

– Mina föräldrar trodde att de skulle hjälpa mig med att koncentrera mig på läsningen. Men sådant förstår inte ett litet barn. Jag hade underbara föräldrar men jag trodde att jag inte dög till, inte var bra nog, inte älskad nog.

Barbro Svalander fyller 85 år i november.

Inte lyckat

Att fly dansen ”var inte alls lyckat”.

– I dag vet vi att dyslektiker behöver röra på sig mycket mer. Behöver kombinera musik, dans och rytmik. Då stimuleras hjärnan. Jag utbildade mig senare till sjuksköterska och jobbade på neurologen och då fick jag lära mig ganska mycket. Men det var ju lite sent. Även dyslektiker kan klara högskoleprov. Om de får lov att dansa.

Fuskdansade

Hon har ”fuskat sig genom livet” med jazzdans och rytmik.

För fem år sedan fick hon kontakt med Conny Borg. Han har varit premiärdansare på Operan, balettchef i Göteborg och Malmö. Nu driver han Borgbaletten tillsammans med sin dotter Amelie Borg. Verksamheten har totalt ett 150-tal deltagare mellan 31 och 84 år. Allt från nybörjare till före detta proffsdansare. Alla är välkomna.

Den här tisdagen har 16 personer hittat till källarlokalen på Frejgatan.

– Conny hjälpte mig att hitta mina fötter. Han sa sådana saker som att jag skulle sträcka på knävecken i stället för knäna – väldigt pedagogiskt, säger Barbro Svalander.

Barbro Svalander instrueras av läraren Conny Borg.

Utvecklar hjärnan

Hennes händer söker varandra när hon kastar sig ut i en piruett. Först åt höger, sedan åt vänster. Hon vacklar till men behåller balansen.

Hon känner som sagt att ”dansen utvecklar hjärnan också”.

– Tänkandet går snabbare. Jag hinner med och orkar mer. Jag läser tidningsartiklar snabbare och hänger med bättre i diskussioner.

”Styr sin kropp”

Baletten ställer krav på både rörlighet, styrka och balans.

Hon tycker att Conny Borg ”ser varje individ”.

– Man får lov att känna att man dansar, får lov att känna att man styr sin kropp och utvecklas. Det är fantastiskt att få börja dansa igen på ålders höst. Man känner ju inte att man har blivit gammal. Alla andra som är yngre känns som jämnåriga.

Är du orolig att skada dig när du dansar?

– Nej. Det är klart om du böjer knät fel så skadar du ju knät. Men här är de väldigt noga med att titta efter hur vi utför våra rörelser. Här är jag inte orolig. Här vågar jag hoppa.

Dansar på Kulturnatten

Baletten ger Barbro Svalander starka fötter.

Den 29 april ska hon och de övriga dansarna på Borgbaletten uppträda på Olympiateatern under Kulturnatten.

– Fantastiskt! Jag gläder mig enormt att jag får lov att vara teaterapa när jag är gammal.

Fakta

Dansar på Kulturnatten

Namn: Barbro Svalander.

Ålder: 84 år.

Bor: Östermalm.

Familj: Sambon Magnus, 85, tre barn och fyra barnbarn.

Aktuell: Dansar balett med Borgbaletten som uppträder på Olympiateatern under Kulturnatten den 29 april. Evenemanget är gratis och pågår mellan 18.00 och 24.00. Borgbaletten uppträder klockan 19.00 och 21.30.

Fakta

Nominera din idrottshjälte

Vem tycker du är en riktig idrottshjälte? Hör av dig till oss och berätta!

Mejla till idrottshjalte@mitti.se och uppge namn, eventuell klubb och varför personen är värd utmärkelsen. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Mitt i:s sportredaktion­ kommer under våren att kontakta och skriva om flera­ av de idrottshjältar som ni läsare­ nominerar. Alla är ­också med och tävlar om utmärkelsen Stockholms idrottshjälte.

En jury kommer under våren 2017 att utse vem av alla nominerade som vinner utmärkelsen Stockholms idrottshjälte. Vinnaren får ett fint pris. Vi kommer även att lotta ut priser till er som nominerar idrottshjältar.

På vår hemsida hittar du artiklarna om idrottshjältarna.

I sociala medier märker vi inläggen med #idrottshjälte