Bele Barkarby FF jagar kval till division 3

Lorance Koria, bele Barkarby
Lorance Koria högst i luften för Bele Barkarby i en av årets derbysegrar mot FC Järfälla.
På fredag avgörs det om det blir Bele Barkarby FF eller FC Järfälla som får chansen att kvala sig upp i division 3. Bäst läge har Bele Barkarby som har avgörandet i egna händer och bara behöver ta en poäng borta mot mittenlaget Kista SC.

– De har ingenting att spela för så det ska vi klara, säger Robin Avellán, sportchef i Bele Barkarby.

Inför sista omgången i herrarnas division 4 Stockholm norra är Kungsängens IF redan klara seriesegrare. Kampen står om andraplatsen, som ger en plats i kvalet till trean.

Haltande tabell

FC Järfälla har 43 poäng medan Bele Barkarby har 42 (och bättre målskillnad). Problemet för FC Järfälla är att de som enda lag i serien har spelat färdigt, då tabellen haltar sedan Kista Galaxy FC uteslöts i somras.

Därför behöver Bele Barkarby bara ta en poäng i sin match mot Kista SC på Ärvinge BP klockan 19.30 på fredag för att säkra andraplatsen.

– Men vi siktar på att vinna. Tar vi tre poäng så får vi två hemmamatcher i kvalserien. Kryssar vi så får vi bara en, säger Robin Avellán.

Svacka i augusti

Att gå upp var ett uttalat mål inför säsongen för Bele Barkarby. Tanken var att vinna serien och nå trean utan kval. Men en svacka i augusti, då sex sju startspelare saknades, gav tre raka förluster som visat sig bli avgörande. Plus att Kungsängens IF har överraskat rejält och vunnit 17 av 19 matcher.

– Inte många trodde på dem före serien. De har fått ihop det bra, det är bara att lyfta på hatten. Så vi får försöka gå upp via kval i stället, säger Robin Avellán.

Spionerar i helgen

I kvalserien ingår fyra lag och alla möter alla en gång. Bele Barkarby eller FC Järfälla tar alltså en plats. Därutöver är Värtan från division 4 Stockholm mellersta klara, GoIF Kåre från division 4 Uppland nästan klara, och från division 3 ser det ut att bli Heby IF.

– Värtan slog vi i en träningsmatch med 5–1 i fjol och de har i stort sett samma lag nu. Kåre har lite spelare lånade från Vallentuna men är i princip ett kompisgäng. Tuffast blir nog Heby. Vi ska skicka ut lite spioner i helgen och kolla på dem och på de andra lagen, säger Robin Avellán.

”Hoppas på lång oktober”

Segraren i kvalgruppen spelar i division 3 nästa säsong. Dessutom går de tre bästa tvåorna från totalt tolv kvalgrupper upp i trean.

Tar sig Bele Barkarby till kvalet så inleder man hemma, oavsett vilka motståndarlag det blir, nästa fredag den 22 oktober. Andra matchen spelas den 14:e eller 15:e och den sista spelas den 22 oktober.

– Vi hoppas på en lång oktober! säger Robin Avellán.