Bele Barkarby mot FC Järfälla – efter tolv år

Bele Barkarby, fotboll
Lorance Koria vinner en nickduell. Då Bele Barkarby slog Kista SC gjorde han två av målen.
Johan Boyaci, tränare, FC Järfälla
FC Järfällas tränare Johan Boyaci.
Bele Barkarby, fotboll
Bele Barkarby vann seriepremiären mot Kista SC med 3–2.
Bele Barkarby, fotboll
Målchans efter fem minuter för Bele Barkarby mot Kista SC. 20 minuter senare kom 1–0.
För första gången sedan 2005 spelar Bele Barkarby och FC Järfälla i samma serie. Båda lagen vann sina premiärmatcher i division 4 Stockholm norra i lördags. Den 22 april möts de i en prestigefylld derbymatch på Strömvallen.

– De senaste åren har IFK Viksjö varit den stora rivalen för oss medan Järfälla har legat längre ner i divisionerna, men nu blir de en ny rival. Derbykaraktär blir det i alla fall på matchen, helt klart, säger Robin Avellán, sportchef för herrsektionen i Bele Barkarby.

FC Järfällas tränare Johan Boyaci vill helst se matchen som ”vilken match som helst”, men medger att den är speciell.

Spelarna känner varandra

– Bele tränar på Järfällavallen, ofta direkt före eller efter oss. Många av killarna i lagen känner varandra och vi tränare känner varandra. Det är lite extra, och det ska bli roligt med derby, säger han.

Under flera år låg Bele Barkarby i division 3 och FC Järfälla i division 5. Men så åkte Bele Barkarby överraskande ur 2015, och missade att gå upp igen 2016 på grund av en svag inledning. Samtidigt vann FC Järfälla division 5 och gick upp i fyran i fjol. Så nu är de två klubbarnas herrlag i samma serie för första gången sedan 2005.

Jämna matcher för tolv år sedan

Då blev det oavgjort i båda matcherna mellan dem, 2–2 och 3–3. I år får Bele Barkarby finna sig i att vara förhandsfavoriter då de var ett topplag i serien (slutade 3:a) i fjol och har förstärkt sedan dess.

– Vi har bra nyförvärv och framför allt har vi spelat ihop truppen och ligger bättre i fas jämfört med samma tid i fjol. I träningsmatcherna har vi mött sex division 3-lag och vunnit mot dem, säger Robin Avellán.

Båda vann i premiären

Målet för säsongen är att gå upp i trean. Och det började bra – seger med 3–2 mot Kista SC hemma på Strömvallen i lördags.

Även FC Järfälla vann sin seriepremiär. Det blev hela 9–0 borta mot Kista Galaxy.

Vad hände där?

– Ha, ha, vi gör en jättebra prestation! Det var mycket rykten innan om att Kista Galaxy kanske hade lagt ner och att det inte skulle bli någon match. Men de kom och det blev match – vi ledde bara med 1–0 i halvtid, men sedan orkade de inte. Alla våra grabbar var jätteladdare och vi tog uppgiften på fullaste allvar, säger Johan Boayci.

Vad har ni för mål i år?

– Vi har beteendemål kring hur vi ska utveckla truppen både på och vid sidan av planen. Och så har vi ett resultatmål, men det håller vi för oss själva åtminstone fram till sommaruppehållet.

I andra omgången tar FC Järfälla emot Hässelby SK hemma på Järfällavallen den 17 april. Bele Barkarby möter FC Djursholm borta den 18 april.

Derby på Strömvallen

Därefter väntar derbyt på Strömvallen, Bele Barkarbys hemmaplan i de första omgångarna innan man flyttar till gräsplanen på Veddestavallen. Matchen spelas lördagen den 22 april, avspark klockan 14.