ANNONS

12 000 barn per 11-mannaplan på Norrmalm

Martin Carlon, Norrtulls SK
Martin Carlon på Bellevue BP, en av de två fotbollsplaner som finns på Norrmalm i dag.
Barnen på Norrmalm har överlägset sämst förutsättningar att spela fotboll i Stockholm. Ändå vill Stockholms Fotbollförbund att fler nya fotbollsplaner byggs i andra stadsdelar, där det redan finns betydligt fler planer än på Norrmalm.
ANNONS

– Det är skrämmande att förbundet inte förstår konsekvenserna. En 5-åring kan ju se att resonemanget är fel, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

På Norrmalm går det 12 000 barn på motsvarande en fullstor 11-mannaplan. Näst sämst förutsättningar har barnen på Söder (drygt 4 000 barn per 11-mannaplan) medan det i Älvsjö är 1 413 barn på varje fullstor plan.

Så många barn (0-19 år) går det på varje 11-mannaplan

Trots det är behovet av nya planer större i Älvsjö och en handfull andra stadsdelar än på Norrmalm, enligt Stockholms Fotbollsförbunds bedömning. Det framgår av ett dokument som förbundet nyligen skickade till politikerna i Stadshuset.

”Alla skriker efter planer”

Förbundet bedömer att det behövs motsvarande 1,3 nya fullstora planer på Norrmalm. I Älvsjö, där tillgången är störst i dag, är behovet 1,9 nya planer och i Skarpnäck, som har näst bäst tillgång, är behovet 3,8 nya planer, enligt förbundet.

Så många planer finns i dag, och så många nya föreslår StFF

– Alla klubbar skriker alltid efter fler planer. När politikerna ser att Stockholms Fotbollförbund tycker att behovet på Norrmalm inte är så stort så tänker de kanske att Norrtulls SK bara skriker utan anledning och prioriterar planer på andra håll, säger Martin Carlon.

1 400 barn spelar i NSK

Nortulls SK bedriver fotboll för 1 400 barn och ungdomar. I den egna stadsdelen finns i dag bara två planer, Bellevue BP och Johannes BP, och ingen alls för 9- eller 11-manna. Det betyder att NSK:s lag får spela på Stadshagens IP på Kungsholmen från 12 års ålder, då de går över från 7-manna till 9-mannaspel.

Norrtulls SK Bellevue BP

NSK:s F07-lag tränar på bortre delen av planen. Samtidigt förberder sig ett av klubbens många P08-lag för träning på andra halvan av Bellevue BP.

Bristen på planer gör alltså att det spelas relativt lite fotboll på Norrmalm. Men det betyder inte att behovet inte finns, förklarar Martin Carlon.

ANNONS

– Det är självklart att fler barn spelar fotboll i de stadsdelar där fotbollsplanerna ligger. Men detta har absolut ingenting att göra med var de och deras klubb har sin hemvist.

Skillnaderna ökar

Stockholms Fotbollsförbunds sätt att identifiera framtida behov av fotbollsplaner gör att skillnaderna mellan barn som har och inte har tillgång till planer ökar, och för NSK slår det hårt mot breddfotbollen, berättar Martin Carlon.

Norrtulls Sk Bellevue BP

Bellevue BP ligger fint i parkmiljö intill Brunnsviken, men den och Johannes BP räcker inte för att täcka Norrtulls SK:s behov.

Han menar att det i praktiken är en diskriminering av barn och unga på Norrmalm, vilket strider mot förbundets egen värdegrund. Enligt den ska alla föreningar behandlas lika, alla människors lika värde respekteras och alla få utvecklas i sin hemmiljö så länge som möjligt.

”Breddidrotten drabbas”

Både förbundet och politiker talar om att det är viktigt att barn idrottar och att de får lika möjligheter men ska det vara möjligt så krävs det anläggningar i närheten av där alla barn bor, inte bara vissa, menar Martin Carlon.

– Annars betyder det att förbundet och politikerna accepterar att barn på Norrmalm ska ha sämst förutsättningar. Då drabbas breddidrotten och färre barn och ungdomar får tillgång till idrott i sin närmiljö. Politikerna och förbundet måste börja agera och ta ansvar, säger han.

”Olika sätt att räkna”

Robin Johansson på Stockholms Fotbollförbund förklarar att förbundet utgår från de föreningar som finns och hur många som faktiskt spelar fotboll i respektive stadsdel när de räknar på behovet av nya planer. Och det finns olika sätt att räkna, betonar han.

– Stockholms stad själva utgår från folkmängd, hur många i åldern 7–21 år det går per konstgräsplan i de olika stadsdelarna, och enligt dem saknas elva fullstora planer fram till 2022. Vi tittar på hur många som spelar fotboll i varje område och vi har kommit fram till att det redan i dag saknas 30 planer, fram till 2022 kommer det att saknas ännu fler, säger Robin Johansson.

”En politisk diskussion”

Det är viktigt, anser han, att politikerna har rätt underlag när de fattar sina beslut.

– Till exempel att det saknas 30 planer för att täcka behovet i Stockholms stad i dag. Sedan kanske det inte går att bygga så många, man kanske måste acceptera att en del tvingas åka till grannstadsdelen för att spela fotboll, men det är en annan fråga. Det är en politisk diskussion hur man vill göra, hur man vill prioritera mellan idrottsytor och bostadsytor med mera.

”Tydligt att förbundet räknar fel”

Martin Carlon är enig om att det saknas fotbollsplaner i Stockholm, men han vidhåller att förbundet räknat fel när det gäller behovet av nya planer i de olika stadsdelarna.

Martin Carlon, Norrtulls SK

”Jag undrar hur Stockholms Fotbollförbund resonerar. De får gärna förklara varför det skulle vara nästan tio gånger så populärt att spela fotboll bland barnen i Älvsjö jämfört med dem på Norrmalm”, säger Martin Carlon, ordförande i Norrtulls SK.

– Om förbundet räknat rätt skulle 4 500 barn och ungdomar spela fotboll i Älvsjö. Det är fler än i BP som är världens största fotbollsförening sett till antalet spelare. Det är tydligt att förbundet resonerar fel, eller räknar fel, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.