Min lokala hjälte

Barn pressades till gråt – gymnastikförening utesluts och utreds för barnmisshandel

Gymnast gör spagat. Flickan på bilden har ingenting med texten att göra.
En gymnast går ner i spagat. Flickan på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.
Barn pressades till gråt under gymnastikträningen. Nu har Gymnastikförbundet uteslutit föreningen i södra Stockholm och polisen utreder misstänkt barnmisshandel.

En film som föreningen laddade upp på internet visar hur ett barn som försöker gå ner i spagat. När barnet inte klarar det pressar gymnastikledaren på benen tills barnet börjar gråta, uppger Expressen.

Svenska gymnastikförbundet har polisanmält händelsen.
– De här träningsmetoderna är inte alls vad vi står för, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare i Svenska gymnastikförbundet.

Barnen är mellan 6 och 8 år gamla. Men polisen har ännu inte identifierat ledarna.
– Det handlar om en eller flera ledare. Vi har filmer att titta på men det är ingen som är identifierad med namn än, säger en polis med insyn i utredningen.
Kan det bli svårt att identifiera ledaren eller ledarna på filmen?
– Nej, det har jag svårt att tänka mig. Nästa steg är att åklagaren tittar på filmsekvenserna och därefter ger direktiv om vad som ska göras.

Den berörda kommunen har stoppat föreningen från att fortsätta träna i kommunens lokaler tills utredningen är klar.
Gymnastikförbundet har alltså också beslutat att utesluta föreningen.
– Barnens trygghet och säkerhet ska alltid sättas främst. Barnen ska också inkluderas och vara delaktiga i träningen. Vi ser stora brister i föreningen både vad gäller träningsmetoder och det rent föreningsjuridiska, säger Johan Fyrberg.
Borde Svenska gymnastikförbundet ha stoppat föreningen tidigare?
– Rätten att organisera sig i en förening är väldigt stark. Det handlar om demokratiska värden som vi som vi måste respektera. Jag utgår ifrån att föreningen levde upp till inträdeskraven när den blev intagen men nu ser vi stora brister, säger Johan Fyrberg.

Föreningen har tre veckor på sig att överklaga uteslutningen ur Svenska gymnastikförbundet.