Barndomsvänner i tung prestigefajt

08:ornas Olivier Ilunga och Eagles Rudy Mbemba ser fram emot att möta varandra i derbyt i Brännkyrkahallen på torsdag.
08:ornas Olivier Ilunga och Eagles Rudy Mbemba ser fram emot att möta varandra i derbyt i Brännkyrkahallen på torsdag.
De växte upp ihop innan de gav sig ut på basket­äventyr på skilda håll i Sverige och Europa.

På torsdag möts de i Brännkyrkahallen – Rudy Mbemba i Stockholm Eagles och Olivier Ilunga i 08 Stockholm.

– Jag ska vara ärlig. När vi spelar mot varandra handlar det inte om laget – det är om oss två, säger Rudy och skrattar.

– Mm, hittills har Rudy gjort lite mer poäng än jag i våra möten, men jag är en mer defensiv spelare, säger Olivier.

Vi träffar dem i Brännkyrkahallen strax före Rudys träning med Eagles. Här ska de mötas på torsdag, i det första Stockholmsderbyt i ligan sedan 2008. Det blir samtidigt det första mötet någonsin mellan etablerade ligaklubben 08 Stockholm och utmanaren Eagles som gör sin första säsong i ligan.

Det är ingen försynt nykomling. Klubben har gjort flera tunga värvningar, varav Rudy Mbemba från LF Basket är en, och har siktet inställt på en topplats redan denna säsong. Men inledningen har gått under förväntan med fem förluster på de åtta första matcherna.

– Det har varit lite strul och vi har bytt coach. Och jag har knappt spelat ännu, säger Rudy som har missat det mesta av inledningen på grund av skada.

För 08 Stockholm har säsongen startat bättre, med seger i fyra av sju matcher hittills. Även Olivier har dock varit skadad och missat en hel del i början.

Men till derbyt på torsdag ska båda vara helt återställda. Ingen vill missa matchen i ”Örnnästet”, Brännkyrkahallen. Prestige står på spel, både mellan de båda lagen från söderort och de två vännerna sedan barnsben.

– Vi växte upp ihop, vi är som kusiner, säger Olivier som precis som Rudy har sina rötter i Kongo Kinshasa.

Båda började spela basket i KFUM Söder men har sedan varit runt i en mängd klubbar i Sverige och på kontinenten. Några gånger har vägarna korsats och de har ställts mot varandra i basketligan, men de har aldrig spelat ihop i samma klubblag.

– Det skulle vara roligt att göra någon gång. Vi har spelat tillsammans i landslaget och när vi är på planen samtidigt – då blir det kaos utan paus! Vi dominerar! säger Rudy.

– Vi kompletterar och förstår varandra. Dessutom kan vi prata vårt språk, lingala, och göra grejer som bara vi vet om, säger Olivier.

Drömmen kan dock bli svår att uppfylla. De spelar på samma position, pointguard, och är landslagsmeriterade plus att de relativt nyligen hade nyckelroller när Sundsvall (Olivier) och Solna (Rudy) vann SM-guld.

– Det är en ekonomisk fråga. Vi är ganska dyra spelare så det kan bli svårt för en klubb att ha oss båda, konstaterar Olivier.

På läktaren snett bakom ryggen på Rudy kommer en ledare i Eagles med en kartong. Rudy har split vision, kastar sig dit, och återkommer med en inplastad tröja.

– Den som tar först får. Den som kommer sist får inget. Vi är ett riktigt invandrarlag, säger han och skrattar.

Efter flera år av kringflackande liv i basketens tjänst är båda nöjda med att vara hemma i Stockholm igen. Men skulle det dyka upp något bra kontrakt så är båda beredda att dra utomlands igen.

Men en sak i taget. Först gäller det att vinna ”kusin”-kampen på torsdag och visa vilket lag som är bäst i söderort – och i Stockholm.

Fakta

Försvarsgeneral

Namn: Olivier Ilunga.

Ålder: 29 år.

Bor: Södermalm, uppvuxen i Östberga.

Klubb: 08 Stockholm.

Längd: 185 cm.

Utlandskarriär: Har spelat i Italien och Cypern.

Om Rudy: ”Explosiv, har långa treor.”

Fakta

Poängkung

Namn: Rudy Mbemba.

Ålder: 25 år.

Bor: Östberga.

Klubb: Stockholm Eagles.

Längd: 183 cm.

Utlandskarriär: Har spelat i Spanien, Tyskland och Cypern.

Om Olivier: ”Stark i försvar, jobbig.”