Barnens träning hjälper utsatta

Indianhopp värmer i kylan. Agnes Kopylov, Linda Johansson, Chanelle Bjuhr, Cecilia Tuvesson och Cesia Blas Rios håller igång i Humlegården.
Indianhopp värmer i kylan. Agnes Kopylov, Linda Johansson, Chanelle Bjuhr, Cecilia Tuvesson och Cesia Blas Rios håller igång i Humlegården.
Efter hårdkörningen väntar ”filtsnack” med varm choklad.
Efter hårdkörningen väntar ”filtsnack” med varm choklad.
Charityfit, som kör lekfull och allsidig träning för barn, stod utan lokal i vinter. Men man var inte rådvilla för det.

Lösningen blev att träna utomhus, oavsett väder och vind.

– Vi tog med barnen ut i Humlan och körde bootcamp. Det var minusgrader och snö, men barnen älskade det, säger Cecilia Tuvesson som startade Charityfit ihop med Linda Johansson för snart två år sedan.

Nu kör de i Humlegården varje onsdagkväll. Uppemot ett tiotal barn i 10–13-årsåldern brukar dyka upp vid samlingspunkten, biografen Park på Sturegatan.

Just denna onsdag är de dock bara tre – Agnes Kopylov, 12, från Lidingö, Chanelle Bjuhr, 10, från Vasastan och hennes klasskompis Cesia Blas Rios, 10, från Vasastan.

– Det är jättemånga sjuka nu. Där vi går, i Matteus, var det 100 barn som var hemma från skolan i dag, hörde jag, säger Chanelle Bjuhr.

Kanske bäst att sätta igång så inte dessa tre tappra också blir sjuka av att vänta i kylan.

– Ja, nu kör vi. Kommer någon efter så vet de ju var vi är, säger Cecilia Tuvesson.

Det är en av vinterns kallaste dagar och en uppvärmning med jogg i allén upp mot Karlavägen – med höga knän och vevande armar med mera – gör susen.

Därefter leder Linda Johansson intervaller med stegrande intensitet.

Först 60 sekunder i 80 procents fart, sedan 30 sekunder i 90 procent och till sist några 15-sekundersruscher i maxfart.

Under en av rusningarna över den snötäckta gräsmattan bort mot Sturegatan illvrålar plötsligt hela gänget.

– Aaaooooooiiiiiiiiihhhh!

En lösspringande hund dyker upp i raketfart i mörkret, från ingenstans, ivrigt hoppande bland de springande fötterna.

– Jag trodde det var en varg ha ha ha! säger Cecilia Tuvesson.

– Den såg nog att vi hade kul och ville vara med, säger Linda Johansson.

När alla har skrattat färdigt och samlat sig fortsätter träningen med en liten hinderbana och cirkelträning där alla deltagarna får hitta på en övning och leda de andra.

Efter 45 minuter avslutas passet, och ”filtsnacket” tar vid. Varje träning avslutas med omkring 15 minuters prat, både värdegrundsbyggande på en personlig nivå och om de hjälporganisationer som Charityfit hjälper genom att skänka dem 50 procent av anmälningsavgifterna. Namnet kommer av att man under sommartid sitter på en filt och pratar.

Men i dag blir det ”filtsnack” och en välbehövlig mugg varm choklad på Seveneleven på Humlegårdsgatan i stället.

– Vi pratar om vad vi har gjort under dagen, gör tillitsövningar, tränar på att ge beröm till sig själv och till andra, och uppdaterar oss om organisationerna vi hjälper, berättar Cecila Tuvesson.

– Totalt har vi samlat in 100 000 kronor, säger Chanelle Bjuhr som har varit med nästan ända sedan Charityfit startades.

Fakta

Samtalar om värdegrund

Den ideella organisationen Charityfit startades i maj 2014 med bootcamp på Lidingö. Sedan har man haft bootcamp även i bland annat Vasastan, Östermalm och Solna.

Tanken är att träna barns hjärtan i dubbel bemärkelse. Först med allsidig och lekfull träning, därefter med värdegrundsbyggande samtal.

Hälften av medlemsavgifterna går direkt till välgörenhet, just nu de tre mindre hjälporganisationerna Hope 587 (hjälper fattiga barn i Zambia och Ukraina), Kung Över Livet (hjälper folk med olika neuropsykiatriska diagnoser), och Talita (hjälper kvinnor som utsatts för människohandel).

Charityfit finns på Instagram under sitt motto #tränahjärtahjälpa. Mer information finns även på hemsidan www.charityfit.se.

Familjer med ekonomiska utmaningar som inte kan betala kan få stöd av Charityfits huvudsponsor som kan sponsra ett barn.