Basketklubben har allt – utom spelare

Thomas Lönn och Alexandra Brosow hoppas att information i skolorna ska fylla Kärrtorpshallen med nya små spelare.
Thomas Lönn och Alexandra Brosow hoppas att information i skolorna ska fylla Kärrtorpshallen med nya små spelare.
Bagarmossen Basket har vaknat till liv efter nära tio år i dvala. Nu fattas bara spelare.

– De kommer. Intresset finns, tror Thomas Lönnström, eldsjälen som en gång startade klubben.

Det talas mycket om ledarbrist i svensk idrott. Och om hallbrist i Stockholm. När det är premiärträning för Bagarmossen Baskets F05-lag i Kärrtorpshallen är det i stället spelare som saknas. Inte en enda 8-åring dyker upp denna kväll.

– I de andra grupperna har det ändå kommit några stycken. Men vi ger oss inte i första taget. Det gäller att få ut information i skolorna. Vi börjar från noll nu när vi inte har haft ungdomsverksamhet på länge, säger Thomas Lönnström.

Han startade Bagarmossen Basket 1992 och var drivande till 2002 då han började tappa motivation samtidigt som jobbet tog alltmer tid. Ett par år senare tappade klubben ungdomsverksamheten.

– Till slut fanns bara seniorlagen kvar, på motionsnivå, och de tre senaste säsongerna har det bara varit ett herrlag, säger Thomas.

I våras hade han fått tillbaka suget och startade Sätra Basket, eftersom det är där han bor i dag. Han fick i gång två lag, men tyckte att det var svårjobbat jämfört med i Bagarmossen där hans kontakter inom basketen fanns.

– Bagistjejerna jag haft hand om tidigare ville gärna träna ungdomslag, men de tyckte att det var för långt att åka till Sätra. De före­slog att jag skulle starta Bagarmossen Basket igen.

Tidigare hade Thomas haft attityden att Bagarmossen hade gjort sitt, att det inte var någon idé att väcka liv i en redan begravd förening. Det finns till och med en ”Bagarmossen Basket In Memoriam”-sida på Facebook.

– Men nu fanns plötsligt ledare. Flera gamla spelare var jättesugna på att bli tränare. Och så fick vi träningstider, inte jättebra tider men i alla fall.

Från början var tanken att dra i gång sju lag redan i höst, men nu ser det ut att bli fem. Och precis som vid starten 1992 är det flickor som prioriteras.

– Vi säger inte nej till killar som vill komma till oss, men börjar med att bara starta tjejlag. Bagarmossen Basket har alltid varit störst och starkast på tjejsidan, säger Thomas.

På längre sikt är målet att ha flera flicklag, ett på högsta nivå och ett eller flera breddlag, i varje årskull.

– Vi vill ha både elitsatsning och bredd. Basket för alla, säger Thomas Lönnström.

Klubbens tveklöst största stjärna nådde högsta elitnivå som senior. Det är landslagsmeriterade Danielle Hamilton-Carter, 23, som Thomas Lönnström själv tränade i Bagarmossen innan hon gick vidare till Blackeberg Basket och senare 08:orna.

– Det är ju inte så att det är vi som har förädlat henne till landslagsnivå, men vi är jättestolta över att hon har nått så långt.

Fakta

Nystart med fem ungdomslag

I höst gör Bagarmossen Basket en omstart med två lag i Bagarmossen (F05 och F06) och två i Kärrtorp (F05 och F06) plus ett P05-lag från en annan klubb och lekbasket för 07:or och yngre.

Man betraktar Skarpnäck, Bagarmossen, Kärrtorp, Björkhagen och Enskededalen som sitt upptagningsområde och ska ha ett samarbete med nystartade Sätra Basket.

Klubbens största stjärna är 23-åriga Danielle Hamilton-Carter (bilden), i dag proffs i Tjeckien och forward i damlandslaget.