ANNONS

Täby Baskets U15-killar redo för Elite 8 i RM

Täby Basket P03
Täby Basket har precis tagit sig vidare från RM:s steg 3 i Sundsvall i januari.
Täby Basket P03
Täby Baskets Elliot Johansson med bollen i en match mot IK Eos i omgång 1 av RM, i Husby.
Täby Basket i vitt mot Eos i omgång 1 av RM. Den vann Täby och gick direkt till omgång 3.
Täby Basket i vitt mot Eos i omgång 1 av RM. Den vann Täby och gick direkt till omgång 3.
Kämpa, kamratskap, kvalitet, kul. Det är Täby Baskets fyra ledord som klubbens U15-killar och deras ledare har jobbat efter i åtta år tillsammans. Och nu ger arbetet resultat – laget når framgång både på och utanför planen och gör upp om en plats i Final Four i Elite 8, fjärde omgången av RM i Göteborg i mitten av mars.
ANNONS

Annica Johansson och Kenneth Brygt tog över som coacher för Täbys 03:or 2010. Sedan dess har truppen stadigt blivit större, och ledarna allt fler. I dag är man sju ledare och nästan 40 killar i truppen.

Täby Basket P03

Täby Basket P03 har vuxit stadigt sedan 2010.

– Vi ville från början bygga en miljö där lusten till sporten och att vilja fortsätta långt upp i åldrarna stod i centrum. För att kunna göra det var det viktigt att ha fokus på att alla skulle känna att de utmanas och utvecklas där de befinner sig just nu, samtidigt som vi hjälper dem att lära sig att samarbeta och göra andra bättre genom att agera som ett lag, säger headcoach Annica Johansson.

Nya träningsupplägg

Detta visade sig vara ett framgångsrecept då många spelare från andra områden har sökt sig till laget. I takt med att truppen växte fick ledarna börja experimentera med nya träningsupplägg för att kunna inkludera så många som möjligt.

Täby Basket P03

Huddle med Täby Basket P03 inför en match i RM. Foto: Rikard Johansson

– I dag tränar de som vill fyra gånger i veckan. I basket är det viktigt med teknik och fysisk förmåga så i två av våra träningar delar vi upp gruppen i två olika svårighetsnivåer i basketteknik, men tränar fys och skott tillsammans hela truppen. En träning i veckan tränar vi alla tillsammans och en träning i veckan är vår spelarakademi som är till för den som vill träna lite extra, säger assisterande coach Kenneth Brygt.

ANNONS

Viktigt att tänka långsiktigt

Att dela grupper och jobba med nivåindelning är ett känsligt ämne som debatteras just nu inom idrotten
– Men vi menar att det går att göra på ett bra sätt om man bara är tydlig med hur man tänker och kommunicerar löpande med klubbledning, föräldrar och killar. Det viktiga är att tänka långsiktigt, se individen hela tiden och vara öppen för att göra ständiga förändringar, säger Annica Johansson.

Sportsliga framgångar

Laget har skyndat långsamt med sitt utvecklingsfokus och har de senaste åren börjat nå sportsliga framgångar. Förra säsongen vann man bland annat Spalding Cup som är seriespelet i Stockholm med omnejd, cupen Lampe Challenge Elit, och en turnering i Åbo. I april har laget bjudits in som ett av sex svenska lag att delta i Scania Cup, som ses som inofficiella nordiska mästerskapet i basket.

Täby Basket P03

Täby Baskets Elliot Johansson med bollen i en match mot Eos i omgång 1 av RM, som avgjordes i Husbyhallen. Elliot Johansson röstades fram som MVP i hela omgång 1. Foto: Anders Tillgren

Men härnäst är det full fart framåt i basketens U15 Riksmästerskap, där laget har tagit sig till steg 4, Elite 8, som ett av de åtta bästa i Sverige.  Den 17–18 mars bär det iväg till Göteborg där man möter Högsbo, Lobas, och KFUM Fryshuset.

Hårt arbete lönar sig

– Det känns jättekul att vi har tagit oss så här långt och att vi får resa runt i Sverige och möta nya duktiga lag. Allt vårt hårda arbete på träningarna och hemma lönar sig äntligen, säger Anton Roudet, en av spelarna i laget.

Täby Basket P03

Melker Delryd, till vänster, röstades fram som MVP i hela omgång 3 av RM i Sundsvall. Anton Roudet, till höger, utsågs till matchens lirare i en av matcherna.

– Att få spela tuffa matcher ihop och resa med laget gör att jag tycker basket är så kul att hålla på med, säger Melker Delryd, en annan av spelarna som nu gör sig redo för att åka till Göteborg.

”Tror att vi har goda chanser”

De två bästa lagen i omgång 4 går vidare till Final Four med de fyra bästa lagen i Sverige, som avgörs i Norrköping 20–22 april.
– Man vet ju aldrig, men jag tror att vi har goda chanser, säger Annica Johansson.

Fakta

Laget spelar i tre olika serier

Täby Basket U15:s trupp består av nära 40 spelare.
Laget spelar i tre serier: U16 div 2, U15 div 1 och U15 div 2.
I Riksmästerskapets Elite 8 den 17–18 mars ställs Täby Basket mot Högsbo, Lobas och Fryshuset. I den andra gruppen finns AIK, SBBK, Åkersberga och Malbas. De två bästa från respektive grupp går vidare till Final Four i Norrköping i april.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.