Basketspelare gör succé vid staffliet

Huddinge Baskets energiknippe Henric Aryee har haft en sommar han aldrig kommer att glömma. Numer kan han livnära sig som konstnär, tack vare ett porträtt av sångerskan Rihanna.
Huddinge Baskets energiknippe Henric Aryee har haft en sommar han aldrig kommer att glömma. Numer kan han livnära sig som konstnär, tack vare ett porträtt av sångerskan Rihanna.
Henric Aryee älskar basket och konst.

NBA-drömmarna grusades tidigt, men numera kan 29-åringen livnära sig som konstnär.

Tack vare Rihanna.

Henric Aryee gillar att måla kaxiga och kontroversiella kvinnor och avbildade Rihanna med förhoppning om att hon skulle lägga upp bilden på Instagram.

Det gjorde hon.

På bara någon dag hade porträttet fått över 500 000 gillanden.

– Det är ganska galet. Jag är förvånad, men jätteglad också, säger Henric Aryee när vi träffas på en basketplan i Kronobergsparken på Kungsholmen där han bor.

Porträttet har resulterat i en del förfrågningar och han tror att hajpen kommer att ge effekt över en lång period.

– Det är inte så att folk ringer och beställer direkt, men de kanske har en i åtanke när projekt kommer upp.

Före Rihanna arbetade han heltid på ett spelföretag som gör online-spel för unga tjejer. Han illustrerade kläder, bakgrunder och miljöer. I dag är han frilansande illustratör och konstnär.

– Numera kan jag ta ordentligt betalt och satsa mer på det jag brinner för, porträtten.

En strategi framöver är att nischa in sig på halvkändisar.

– Det är ganska svårt att få tag på Rihanna och Beyoncé. Däremot kanske man kan lägga upp publik på mindre kändisar, de som har många följare.

Som exempelvis Teyana Taylor, en brittisk modell.

– Det är en up coming star, lättare att få tag på och kanske till och med göra en överenskommelse med i förväg.

När Henric Aryee ritar stänger han av omvärlden och försvinner in i en bubbla av linjer och färg.Något liknande händer på basketplanen.

– Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men det är en slags frihet i rörelserna. Det finns inga gränser för vad man kan hitta på med sin basketboll.

Som tonåring i uppväxtens Zimbabwe drömde han om en proffskarriär, men insåg sina begränsningar. Fortfarande följer han slaviskt NBA. Onsdagskvällarna i Edboskolan är heliga, då träffar han Jonas Morin och de andra i Huddinge Baskets division 4-lag och släpper loss energin.

– Det är en behövd release. Det finns även någon sorts relation mellan hiphopmusik – jag gillar Kanye West – graffiti-kultur och basket som på något sätt inspirerar mig. Det är väl konst i att spela basket också, säger Henric Aryee.

Fakta

Frilansande illustratör och konstnär

Namn: Henric Aryee.

Ålder: 29 år.

Bor: Kungsholmen.

Sysselsättning: Frilansande illustratör och konstnär.

Aktuell: Spelare i Huddinge Basket som numer livnär sig som konstnär tack vare ett Rihanna-porträtt.

Största basketstund: En NBA-match mellan The Wizards och Seattle, Gilbert Arenas avgjorde i slutsekunderna.