ANNONS

Bassängartisteri då SM i konstsim går i Täby

Täby Synchro
Täby Synchros C-lag (12 år och yngre) på USM i Örebro i maj.
Täby Synchro
Destiny Karseby Mardon tog brons i B-solo (13-15 år) på USM i maj.
Drygt 80 av Sveriges duktigaste konstsimmare samlas i Tibblebadet när SM och JSM avgörs den 16–18 juni.
Arrangör är Täby Synchro som har flera egna medaljkandidater i vattnet.
ANNONS

– I senaste tävlingen, USM i Örebro i maj, tog vi hem många fina medaljer, säger Susanne Lyckéus, styrelsemedlem i Täby Synchro.

Bland annat vann Täbytjejen Clara Ternström, som nyligen blev utsedd till Årets Konstsimmare av Svenska Simförbundet, guld i A-solo (16–18 år).

Clara Ternström, Täby Synchro

Clara Ternström, Täby Synchro, vann A-solo i USM och utsågs nyligen till Årets Konstsimmare av Svenska Simförbundet. Foto: Anna Söderberg

I B-solo (13–15 år) tog Destiny Karseby Mardon från Vallentuna brons och Alva Leppäniemi, också från Vallentuna, kom fyra. Det blev även brons i klassen B-lag.

Invigning på lördagen

Och i C-par (12 år och yngre) tog Sarah Orest från Täby och Maria Welin-Berger från Vaxholm hem ett brons.

Täby Synchro

Täby Synchros C-par (Sarah Orest och Maria Welin Berger) tog brons i USM.

Nu är det alltså SM och JSM som gäller. Den 17 juni är det invigning i Tibblebadet och tävlingarna avgörs 16-18 juni.

ANNONS

En växande sport

– Höjdpunkter under helgen blir invigningen och lagtävlingen på lördagen, plus kombin som är väldigt varierad på söndagen, säger Susanne Lyckéus.

Täby Synchro

Täby Synchros lag i B-lag i USM i Örebro.

Konstsim är en växande sport där man tävlar individuellt, i par och i lag, med upp till tio simmare. Det är ett slags kombination av dans, gymnastik och simning, och det gäller att vara synkroniserad med musiken och – i par och lag – med varandra.

Som 400 meter utan syre

– Samtidigt ska man visa styrka, kontroll, vighet, balans och uthållighet – allt medan ansikte och kropp förmedlar musiken och ger en känsla av lätthet och elegans. Det kan liknas vid att springa ett 400-meterslopp, utan möjlighet att andas och med ett leende på läpparna, säger Susanne Lyckéus.

Precis som i konståkning har konstsim både tekniska och fria moment som bedöms av tre olika domarpar.

I figurbedömningen tittar de på om figurerna utförs korrekt i höjd, vinklar, sträcka, hastighet och med kontroll.

Högtalare under vattnet

I de fria musikprogrammen, som simmas till musik de aktiva hör under vattnet genom vattenhögtalare, tittar domarna på tre saker:

* Artistiskt uttryck. Här ingår koreografi (kreativitet och variation i rörelser, riktningar och mönster med mera), musiktolkning (hur väl programmet och simmarens uttryck passar till musiken) och presentation (det intryck simmaren ger – energi, lätthet, karisma, kontakt med publik och domare).

* Utförande. I par och lag är halva bedömningen synkronisering mellan simmarna. Gör de rörelserna i samma takt, vinklar, hastighet? Andra halvan baseras på utförandet, hur väl de genomför de olika rörelserna (hur högt i vattnet, ser det lätt ut, används rätt kombination av arm-och bentag, är mönster tydliga och ”skarpa”. I solo baseras endast 10 procent av bedömningen på synkning, då till musiken.

* Svårighet. Hur pass svåra rörelser och kombinationer av rörelser gör simmaren – hur mycket teknik, styrka och uthållighet kräver de? Ju större del av kroppen som är ovanför vattnet desto svårare- Är programmet lika svårt i slutet som i början, gör man många byten av mönster och positioner?

Sju klubbar tävlar i Tibble

– Konstsimmare blir bra på att simma och hålla andan. och de övar upp koordination, vighet och styrka, säger Susanne Lyckéus.

Täby Synchro

Täby Synchros stjärna Clara Ternström. Foto: Anna Söderberg

Sju klubbar – Täby, Jönköping, Örebro, Stockholm, Göteborg, Järfälla och Växjö – ställer upp i helgens mästerskap.

Värdklubben Täby Synhro har funnits i över 30 år, först som en del av Täby Sim och sedan sju år som en egen förening. I dag har klubben cirka 60 aktiva, vilket gör den till en av de största klubbarna i Sverige.