BP bäst i ettan på att satsa ungt

Viktor Gyökeres, Brommapojkarna.
Viktor Gyökeres, en av flera unga som har fått chansen i BP:s A-lag i år.
Brommapojkarna toppar tabellen när totalen för Svenska Spels ungdomsbonus sammanställts av Ettan fotboll. Totalt har BP använt sig av sex spelare födda 1997 eller senare i årets seriespel.

– Det ligger i BP:s DNA att ta fram egna talanger, säger BP:s sportchef Roberth Björknesjö till Svenska Fotbollsförbundet.

BP säkrade i söndags seriesegern i sista omgången av division 1 norra, och avancemang till Superettan nästa säsong. Klubben lyckades dessutom kombinera den sportsliga framgången med en rejäl satsning på unga talanger.

Lagen i division 1 Norra och Södra har i år poängsatts utifrån hur många unga spelare man har gett speltid under säsongen. Tävlingen var uppdelad i fyra deltävlingar där Brommapojkarna vann de två inledande och Mjällby de två sista. I totalen segrade BP.

– Vi vill vara den bästa utvecklingsföreningen och då måste vi släppa fram talanger i A-laget. Många lag i Sverige gör ett jättebra jobb men för att få upp talangerna i A-laget så måste vi vara bra på ungdomsverksamheten. Vi har inte samma muskler att ta in spelare utifrån, säger Roberth Björknesjö.

Han passar på att hylla de talanger som fått chansen under säsongen.

– Det är kul att vi vann summeringen, helt klart. Alla som fått spela har varit jätteduktiga i år. Framför allt har kanske Felix Beijmo utmärkt sig, han har spelat nästan alla matcher.

Fakta

Så funkar Svenska Spels Ungdomsbonus

För varje spelare född 1997 eller senare som deltar i en seriematch får klubbarna i division 1 södra och division 1 norra poäng. Två poäng för startspelare och en poäng för inbytt spelare. Poäng räknas i 24 serieomgångar där de två sista undantas.

Ungdomsbonussäsongen delas upp i fyra ”delomgångar” bestående av omgång 1–6, 7-12,

13-18, 19-24. Samt en slutgiltig som baseras på den sammanlagda poängen under säsongen.

Efter var sjätte spelomgång görs en sammanräkning av lagens poängskörd och de fem lag som fått flest poäng premieras med en bonus. Det bäst placerade laget får 15 000 kronor, tvåan 12 000, tredje laget 9 000, fyran 6 000 och slutligen det femte laget får 3 000 kronor.

Efter avslutad ”bonusomgång” nollställs alla lag och en ny poängräkning inleds.

Efter omgång 24 räknas lagens totala poäng ihop och de fem lag som fått högst poäng under säsongen får en extra premie. Det segrande laget får ta emot 50 000 kronor, tvåan 40 000, tredje lag 30 0000, fjärde lag 20 000 och slutligen det femte laget får ta emot 10 000 kronor. Sammanlagt fördelas 330 000 kronor i division 1 under året.

BP vann totalen på 111 poäng före Mjällby AIF (110), Kristianstad FC (85), Umeå FC (68) och Enskede IK (63).