Bäst i Sverige i sin ålder bara början

Jonathan Mridha är Sveriges bästa 17-åring i tennis. Nästa år siktar han på Grand slam-turneringarna för juniorer.

Drömmen är att bli Sveriges nästa världsetta i tennis.

När han blickar ner från balkongen ser han servar, forehand- och backhandslag svischa förbi på SALK-hallens tennisbanor.

Ingenting är ovant.

– Jag är mer här än hemma. I går var jag här från åtta på morgonen till halv sju på kvällen.

Jonathan Mridha tränar mer än 20 timmar i veckan, cirka 15 timmar tennis, 5–6 timmar fysträning och omkring tre timmar rörlighetsträning.

Han syns sällan på Stockholms idrottsgymnasium där han studerar.

– Det är mycket turneringar och träningar hela tiden. De senaste två månaderna har jag varit kanske varit där en eller två gånger. Jag hinner helt enkelt inte.

De senaste åren har han har bland annat drillats genom de före detta världsspelarna Magnus Norman, Mikael Tillström och Nicklas Kultis satsning Good to great.

Slitet börjar ge resultat. Förrförra helgen tog han sig till final i seniorturneringen Helenius i Spånga. Där väntade Pablo Figueroa som varit fullständigt överlägsen på den svenska touren de senaste åren.

Jonathan Mridha lyckades vinna det första setet med 6–4 men fick sedan ge sig med 3–6, 1–6.

– Jonathan är väldigt lovande men har mycket kvar att jobba med. Hans forehand och hans serve är hans främsta vapen, han behöver framför allt bli snabbare. Han har en väldigt hög högstanivå men behöver bli lite jämnare, säger hans tränare Johan Alvén.

Kan han ta steget från duktig junior till senior?

– Det är ett stort steg men han har alla förutsättningar att slå sig igenom så småningom. Det gäller bara att ha tålamod med det dagliga jobbet och göra det.

I oktober fick Jonathan Mridha ett wild card till Stockholm Open.

– Det var stort, det är den största turnering jag har spelat. Alla deltagare är ju bland de bästa i världen och man har bollkallar, huvuddomare och linjedomare. På mindre tävlingar har man kanske huvuddomare i finalen men annars dömer spelarna själva.

Han vann den första kvalmatchen mot stockholmaren Elliot Carnello, 6–4, 6–1. I nästa räckte han inte ritktigt till mot fransmannen Maxime Teixeira, rankad 220 i världen, 4–6, 2–6.

I fredags inleddes Lidingöspelen, en turnering för 18-åringar som avslutas på lördag. Att vissa av motståndare är ett år äldre är ingenting som bekymrar Jonathan Mridha.

– Jag har slagit de flesta tidigare och vet hur de spelar.

En seger i turneringen skulle innebära en språngbräda mot nästa stora mål – spel i Grand slam-turneringarna för juniorer. Förstapriset är nämligen en resa till Australien.

– Man får åka dit i januari och spela en amatörturnering där vinnaren får wild cards till olika ATP-turneringar. Kommer jag dit ska kvalspela och försöka ta en plats i Australian Open också.

Åker du till Australien även om du inte vinner resan?

– Det har jag inte tänkt på, men det tror jag inte. Då satsar jag nog på att spela Wimbledon, Paris och US Open i stället. Men det är rätt dyrt så jag skulle gärna få hjälp av sponsorer i satsningen, det kan du skriva.

Han siktar högt.

– Jag vill bli bäst i världen och spela alla de stora turneringarna mot världens bästa spelare. Jag siktar på att vara topp 100 inom fem år.

Jonathan Mridha tränar över 20 timmar i veckan.

Fakta

Spelar för SALK

Namn: Jonathan Mridha.

Ålder: 17 år.

Bor: Frösunda.

Familj: Mamma Maria, pappa Rahman, syster Jessica, 11 år.

Klubb: SALK.

Aktuell: Rankad etta i Sverige i sin åldersklass. Spelar Lidingöspelen, 9–17 november. Satsar på Grand slam-turneringarna för juniorer nästa år. Spelar elitserien med SALK den 2–16 december.