Bästa klubben för barn

Några av IFK Lidingö Friidrotts många barn som alla är välkomna att träna och tävla på egen nivå. För de allra yngsta handlar träningen mest om att leka.
Några av IFK Lidingö Friidrotts många barn som alla är välkomna att träna och tävla på egen nivå. För de allra yngsta handlar träningen mest om att leka.
Cecilia Gyldén, stolt klubbchef.  Lidingöloppet har ökat friidrottsintresset på ön.
Cecilia Gyldén, stolt klubbchef. Lidingöloppet har ökat friidrottsintresset på ön.
3 000 idrottsföreningar var nominerade. Till slut fanns en enda kvar. IFK Lidingö Friidrott har utsetts till Årets barn- och ungdomsförening i Stockholmsdistriktet.

– Jag är chockad och överlycklig, säger klubbchefen Cecilia Gyldén.

Förra måndagen undrade kollegerna om Cecilia Gyldén fått fnatt. Med telefonluren i handen for hon upp från stolen och skrek: ”Nej det är inte sant!”

– Jag var både euforisk och chockad, säger Cecilia Gyldén som är klubbchef i IFK Lidingö Friidrott.

Hon hade precis fått beskedet att hennes klubb av Stockholms Idrottsförbund utsetts till Årets barn- och ungdomsförening i Stockholmsdistriktet.

Från början var 3 000 klubbar nominerade. För ett par veckor sedan fick Gyldén veta att IFK Lidingö Friidrott var en av fyra klubbar i slutkampen.

– Bara det var helt fantastiskt och jag blev jätteglad.

I onsdags på Stockholms Idrottsförbunds årsmöte fick Cecilia Gyldén och Håkan Jerner, ordförande i IFK:s barn- och ungdomskommitté, ta emot utmärkelsen och en prischeck på 10 000 kronor.

Utmärkelsen delas ut för andra året. Förbundet vill uppmärksamma en klubb som lägger stor vikt vid barn och ungdomar, och som jobbar aktivt med idrottens värdegrund.

– Vi är väldigt inkluderande, i vår klubb får alla plats. Vi tittar på varje individ, säger Cecilia Gyldén. De som vill träna flera gånger i veckan för att bli bäst är lika välkomna som de som kommer en gång i veckan för att träffa kompisarna.

Intresset för att börja friidrotta växer stadigt på Lidingö. För fyra år sedan hade IFK 850 medlemmar, och idag är siffran fördubblad till 1 700.

– Vi har gjort en jätteresa. Att vi vuxit så mycket beror delvis på att friidrotten har en stark tradition på ön, inte minst på grund av Lidingöloppet. Vår sommaridrottsskola lockar 500 barn varje år, och så har vi ju Lidingö-OS för skolelever.

Det är framför allt barn och ungdomar i åldrarna 7–13 som tillkommer. Visionen är att fortsätta växa.

– Om fem år är jag övertygad om att vi har vuxit till mer än 2 200 medlemmar, säger Gyldén. Då satsar vi mer på vuxenverksamheten, det finns ju ett enormt träningsintresse i samhället.

IFK Lidingö Friidrott värnar om både barn och elit. Det finns fyra träningsgrupper: barn 7–13 år, tonåringar och juniorer, seniorer elit och vuxenverksamhet.

I 1617-årsåldern är det ganska vanligt att ungdomar lägger av med idrotten. Det är något som IFK Lidingö Friidrott vill motverka.

– Vi frågar om de vill vara kvar som ledare för sommarskolan eller som funktionärer på Lidingöloppet. Vi erbjuder också domarutbildningar.

På frågan om allt är perfekt i IFK Lidingö Friidrott svarar Cecilia Gyldén nekande.

– Vi skulle vara farligt ute om vi trodde det. Vi är på en resa där mycket kan hända under vägen. Men priset vi har fått är att kvitto på att vi gör rätt.

Fakta

Idrottsförbundets motivering

”IFK Lidingö Friidrott tilldelas Stockholmsidrottens utmärkelse Årets barn- och ungdomsförening”.

”Föreningen har som uttalat mål att arbeta med demokrati, delaktighet och involvera ungdomarna i verksamheten vilket man även gör i praktiken på ett föredömligt sätt”.

”IFK Lidingö Friidrott betonar starkt vikten av att den aktive själv ska få bestämma på vilken nivå han/hon vill träna och tävla samt möta det behov som varje barn och ungdom har”.

Fakta

100-procentig ökning på fyra år

IFK Lidingö Friidrott har 1 700 medlemmar. Antalet har fördubblats på fyra år.

Föreningen har fostrat många stjärnor, alltifrån Lidingö-Lasse Larsson som var Europamästare på 1930-talet (3 000 m hinder), OS-guldmedaljören Anders Gärderud (3 000 meter hinder) fram till dagens löparäss på medeldistans Anna Silvander och Charlotte Schönbeck.

IFK Lidingö Friidrott är tillsammans med IFK Lidingö SOK arrangör av Lidingöloppet.

Källa: IFK Lidingö Friidrott