Min lokala hjälte

Bästa kompisar – men på mattan är de tuffa rivaler

Clara och Mimmi.
Kompisar vid sidan av mattan – men när det är fajt ger de allt.
På söndag avgörs Solna Karate Cup i Solnahallen med över 400 deltagare. I klassen F13 är Solnatjejerna Mimmi Mörén och Clara Julin förhandsfavoriter. De är bästa vänner – men på mattan är det stort allvar och tuff konkurrens mellan dem.

– När vi tävlar är Mimmi som vilken motståndare som helst, men efteråt är det annorlunda. Om hon vinner är jag 60 procent ledsen men 40 procent glad för hennes skull. Det som händer på mattan stannar på mattan, säger Clara Julin.

En liknande inställning har Mimmi Mörén.

– Vi är båda vinnarskallar och lite dåliga förlorare. Innan en match mot Clara är jag lite extra nervös, men när vi kör är jag så fokuserad så jag inte tänker på vem jag möter. Att förlora är inte kul och efteråt pratar vi med varandra, men kanske inte så mycket om själva matchen, säger hon.

Mimmi började i Solna Karate Dojo för sex år sedan, när hon var 7 år.

– Jag såg ett tv-program om en tjej som tränade kampsport och ville testa och så fanns en klubb nära där jag bor. Jag provade på två veckor och ville fortsätta efter det. Sedan har det bara blivit roligare och roligare.

Clara började något år efter Mimmi efter att Solna Karate Dojo kommit till Tallbackaskolan och visat upp sig på en idrottslektion. Nu har Mimmi och Clara tränat ihop i flera år och de sporrar varandra. När det är tävling brukar de turas om att ta guld och silver.

– Ja, ofta blir det så. Jag är lite bättre på kata och Clara är lite bättre på kumite, men vi brukar komma etta och tvåa, säger Mimmi.

I kata tävlar deltagarna en i taget och utför vissa rörelsemönster. I kumite möts man i fajt. Båda grenarna finns med i Solna Karate Cup på söndag den 23 oktober.

– Vi kommer att ha åtta tävlingsytor och över 600 tävlande från 7-åringar upp till juniorer och seniorer på elitnivå, säger Minna Thullberg som är instruktör i Solna Karate Dojo.

Klockan 10–14 avgörs barnklasserna och klockan 14–18 tävlar de äldre. Där finns deltagare från Ystad i söder till Umeå i norr. Flera elitsatsande juniorer kommer från riksidrottsgymnasiet, bland andra Tomas Korkmaz och Malek Refai som har vunnit SM-guld i sina klasser och som tävlar för Solna Karate Dojo.

I F13-klassen handlar det alltså i första hand om två tjejer från hemmaklubben – förutsatt att båda kan komma till start. Clara har en knäskada och risken finns att hon inte kan vara med i Solnahallen på söndag.

– Kan jag inte vara med så kommer jag dit ändå för att heja på Mimmi! säger hon.