Bättre bredd ska ta SDE till högre höjder

SDE damer hockey
SDE:s damer vann första träningsmatchen med 4–2. Den 9 september är det seriepremiär.
Förra säsongen säkrade SDE:s damer nytt kontrakt i Svenska Damhockeyligan först i säsongens allra sista match. Nu siktar laget högre. Nästa lördag, den 9 september, är det seriepremiär hemma mot Leksands IF.

– I fjol föll vi på att vi var för få i många matcher. Hade vi folk skadade och sjuka så hade vi inget att ta av. Nu har vi en bredare trupp, det känns tryggare, säger Helene Åström, lagledare i SDE:s damlag.

Bland nyförvärven finns en hel del utländska spelare, så som Storbrittaniens lagkapten Leanne Ganney – en tuff forward som gärna går rakt på mål – och forwarden Phoebe Staenz som var med och bidrog till att Schweiz tog OS-brons 2014.

Väntar på visum

Dessutom har tre kanadensiskor skrivit på för SDE – backen Eliza Snider, forwarden Devon Moir och forwarden Mackenzie Johnston – men dem får laget vänta lite på.

– De väntar fortfarande på att få visum. Det tar otroligt lång tid, säger Helene Åström.

Att SDE värvat så många utländska spelare beror helt enkelt på att det är svårt att locka de bästa svenska spelarna till klubben, förklarar hon.

– Ja, det är svårt då vi ligger och harvar i botten de senaste säsongerna.

Unga backtalanger

Några inhemska nyförvärv finns trots allt. Forwarden Linda Dupree ansluter från AIK och målvakten Anna Ågren kommer närmast från Södertälje SK. Från AIK kommer även 16-åriga backen Alicia Hiis och en ännu yngre backtalang, Emma Forsgren, lyfts upp i A-laget från de egna leden.

– Hon har precis fyllt 15 år. Tidigare har hon spelat med killar, men tillhör nu vår A-trupp, säger Helene Åström.

En bredare trupp ska alltså bidra till att lyfta laget till en högre nivå. I fjol vann SDE endast en match i grundserien och säkrade nytt kontrakt i sista matchen i kvalserien.

– Åh, herregud, dit ska vi inte igen. Man åldras fem år på att vara med om det. Målet i år är att vi ska ta oss till slutspel, och det ska inte vara omöjligt, säger Helene Åström.

Coacherna kvar

Utöver en bredare trupp tror hon att kontinuiteten på ledarpositionerna – både huvudcoachen Maggie Litchfield Medd och assisterande coachen Chris Tilden är kvar sedan förra säsongen – ska bidra till starkare prestationer på isen.

– De är väldigt populära i laget och nu har deras sätt att tänka, spelsätt och sådant, satt sig ännu bättre.

Hittills ser det lovande ut. I helgen spelade SDE säsongens första träningsmatch och det blev seger, 4–2, mot Minnesota Whitecaps från USA sedan SDE vänt från underläge med 4–2.

Premiär 9 september

I helgen väntar två nya träningsmatcher, mot Djurgården i Torvalla Ishall på lördag och mot Brynäs i Tigerbalsamhallen på söndag.

SDE damer hockey

Sofia Reideborn är en av tre målvakter i SDE:s damtrupp.

Sedan börjar allvaret. Den 9 september är det premiär i Svenska Damhockeyligan och SDE inleder hemma mot förra säsongens seriesjua Leksands IF.

Matchen spelas i Tigerbalsamhallen på Stockhagens IP, liksom även andra och tredje hemmamatchen, eftersom ishallen på Enebybergs IP håller på att renoveras.

– Det går bra. Vi har eget omklädningsrum och så där. Men det ska bli kul att komma tillbaka till Enebybergs IP sedan i oktober, säger Helene Åström.