Bejoy kan bli nästa Mutumba

”En tvåvägsspelare på mittfältet, konditionsstark och bollsäker”, säger DIF:s akademichef Tommy Davidsson om Bejoy Khan som kan vara nästa stora fotbollstjärna från Järvafältet.  AIK:s Martin Kayongo-Mutumba är också från Rinkeby.
”En tvåvägsspelare på mittfältet, konditionsstark och bollsäker”, säger DIF:s akademichef Tommy Davidsson om Bejoy Khan som kan vara nästa stora fotbollstjärna från Järvafältet. AIK:s Martin Kayongo-Mutumba är också från Rinkeby.
Martin Mutumba och Henok Goitom är exempel på duktiga fotbollspelare från Järva. En framtida stjärna kan Bejoy Khan vara – en 17-åring som gått den långa vägen till DIF:s juniorelitlag.

Det började med ett tips till Mitt i Tensta-Rinkeby: ”Ni borde skriva om Rinkebys kommande superstjärna Bejoy Khan. Han kommer att bli större än Martin Mutumba. Killen har en otrolig talang och kämpar verkligen hårt för att uppnå sina drömmar”.

Stora ord och värt en koll, så vi ringde upp Tommy Davidsson som är chef för Djurgårdens fotbollsakademi, där ungdomselitverksamheten ligger.

Det visar sig att Bejoy Khan, som i Djurgårdskretsar kallas för ”Bigge”, inte bara är en stor fotbollstalang. Han är även ovanlig eftersom han kämpat sig upp från b-lagsverksamheten till elitverksamheten.

Enligt Tommy Davidsson är det inte ens tio spelare per år, fördelat på samtliga ålderskullar, som går från lag två till lag ett.

– Bigge har varit värd mycket i vår andralagsverksamhet, och hela tiden fortsatt att kämpa på varje träning för att lågan är så stark. Det är grunden till utvecklingen, den här inre drivkraften. När han sedan fick chansen i vårt U17-lag i fjol tog han den, säger Tommy Davidsson.

Utvecklingen fortsatte i den tuffare träningsmiljön i U17 och nu har han flyttats upp till klubbens juniorelitlag, U19, snäppet under U21 som är steget före den allsvenska truppen.

Djurgårdens akademichef kallar Bejoy Khan för ”det goda exemplet”. Med inre lidelse och motivation kan man komma långt.

– Fysik och framgång hänger ofta ihop i fotboll. Bigge har inte varit tidigt utvecklad rent fysiskt. Han är ingen stor kille nu heller, men han har kommit ikapp och verkligen fått betalt för allt sitt slit.

Bejoy Khan började spela fotboll i Benadir IF i Rinkeby och kom till DIF:s breddverksamhet som 13-åring.

– Jag har alltid trott på mig själv. Den stora drömmen är att spela i ett stort lag, för att komma dit måste man jobba. Inget har kommit gratis, jag har tränat mycket på egen hand, kondition och skotträning.

Vad tycker du om elitsatsningar och akademilag?

– Toppning i ung ålder gör så att man tappar lusten, och det är inte bra. Men det kan vara bra också, eftersom man genom att toppa kan se vilka som är beredda att ge upp mycket av andra saker för att fokusera på fotboll. Svårt att säga, det är nog mest bra.

Vilken är din främsta egenskap som fotbollsspelare?

– Tekniken. Jag gillar att utmana mina motståndare och hitta ytorna att operera på, men jag är även en spelare som kan hålla i bollen.

Nästa steg är U21, är det något du tänker på?

– Nej, jag vill ha en startplats i mitt lag. Det är stor konkurrens, så det gäller att vara på tårna på träningarna.

Martin Mutumba är ju också från Rinkeby, är han en förebild?

– Vi är inte riktigt samma typer. Zidane är min idol. Han var nästintill komplett som mittfältare, hade elegansen och balansen, såg ut som ett självspelande piano.

Inget har kommit gratis, jag har tränat mycket på egen hand, kondition och skotträning.bejoy khan

Fakta

Läser på Vittra

Namn: Bejoy ”Bigge” Khan.

Ålder: 17 år.

Bor: Rinkeby.

Familj: Pappa Jahangir, mamma Rajmira, storasystrarna Joyonti och Joya.

Sysselsättning: Går andra året på Vittragymnasiet, Södermalm, samhällsvetenskapsprogrammet med fotbollsinriktning.

Aktuell: Mittfältstalang i DIF:s lag i juniorallsvenskan, en av få som lyckats ta sig den långa vägen från b-lagsverksamheten till akademin.

Fakta

Andra talanger från Järvaområdet

Henok Goitom, AIK, har varit proffs i klubbar som Udinese och UD Almeria.

Bojan Djordjic, BP, blev ungdomsproffs i Manchester United som 17-åring, vann SM med AIK 2009.

Christer Youssef, Assyriska FF, slog igenom i BP och representerade länge DIF.

Philip Hellquist, Assyriska FF, ansågs länge som Djurgårdens stora talang, utlånad till Assyriska.

Sinan Ayranci, Hammarby, inledde karriären i BP, har ett proffsförflutet i turkiska Genclerbirligi.