Bele Barkarby ska bli bäst i Sverige

Sofia Enerstad, Virve Bjerkefeldt, Cornelia Wahlman och Alva Andersson är laddade inför SM-slutspelet i innebandy för 18-åringar om ett par veckor. "Fast vi är underdogs och typ två år yngre än våra motståndare", säger Virve.
Sofia Enerstad, Virve Bjerkefeldt, Cornelia Wahlman och Alva Andersson är laddade inför SM-slutspelet i innebandy för 18-åringar om ett par veckor. "Fast vi är underdogs och typ två år yngre än våra motståndare", säger Virve.
Träning i Björkebyhallen.
Träning i Björkebyhallen.
Hela truppen.
Hela truppen.
Kultlaget Kista IBK vann SM-guld i innebandy 1995.
Kultlaget Kista IBK vann SM-guld i innebandy 1995.
De lirar som herrarna i 90-talets kultlag Kista. Bele Barkarbys damjuniorer är redan bäst i Stockholm.

Nu kan de bli bäst i Sverige också.

Lagkaptenen Elsa Zettergren är däckad i sviterna av influensan. Ändå kan hon inte hålla sig borta från Björkebyhallen. Hon hänger på en stol medan lagkamraterna i Bele Barkarbys spetslag på damjuniorsidan rockar loss till Boris schlagerdänga.

– Jag tror att vissa i laget spelar kvar bara för att vi har så himla kul, säger Virve Bjerkefeldt mellan skrattattackerna.

Halva gänget har spelat i laget i tio år.

– Bara för att alla är kvar så har vi fått ett samspel. Vi känner varandra, säger Sofia Enerstad.

Medan många andra tjejföreningar i Stockholm fört en tynande tillvaro för att till sist gå i graven så har Bele Barkarby vuxit till en maktfaktor.

Klubben har hela tjejverksamheten från de yngsta och upp till damlaget som nyligen avancerade till nystartade damallsvenskan.

– Föreningen satsar verkligen på tjejerna. Vi har lika bra halltider som killarna. Vi blir lika uppmärksammade. Det är typ jämställt, säger Virve Bjerkefeldt.

Tjejerna vann ungdoms-SM för ett par år sedan och kom trea ifjol. Nu är laget bäst i Stockholm – och har chans att bli bäst i Sverige.

Bele Barkarby är ett av fyra kvarvarande lag i junior-SM för 18-åringar.

Trots att merparten av spelarna är ett eller två år yngre.

– Det är stort, säger Cornelia Wahlman.

För SM-motståndet står tre av Sveriges vassaste damjuniorlag, Warberg IC/IBF, RIG Umeå IBF och Rönnby Västerås IBK Ungdom.

– Det kommer att bli jättetufft, säger assisterande tränaren Sten Enerstad.

Men Bele Barkarby har ett ess i tröjärmen, ett spelsätt signerat huvudtränaren Stefan Wahlman med ett SM-guld med kultklubben Kista IBK på meritlistan.

– De hade ett unikt spel som Stefan har tagit med till oss. Därför har folk svårt att möta oss, Kista-Barkarby, Bele Kista-Barkarby, skrattar Virve Bjerkfeldt.

– Vi spelar alltid samma spel och ändrar oss inte efter motståndarna. Det har funkat i alla år, säger Cornelia Wahlman.

Om tjejerna får drömma då?

– Vi vill vinna SM-guld, sedan vill vi fortsätta och ta upp vårt damlag till SSL, säger Sofia Enerstad.

Innebandyfesten eller klubblags-SM för juniorer spelas i Växjö den 8-10 april.

Fakta

Bele Barkarby-modellen

Bele Barkarby växer kraftigt på tjejsidan och har idag 175 spelare fördelade på tio lag på tjejsidan från de allra yngsta födda -09 till damer.

En förklaring bakom succén är att spelarna inte har stressats att ta klivet upp till senior-innebandyn.

Istället har lagen har hållits intakta och fokus legat på att tjejerna ska ha roligt med sina jämnåriga kompisar så länge som möjligt.

För att utvecklas som spelare rotationstränar tjejerna med bättre lag. Några av de bästa damjuniorerna tränar exempelvis emellanåt med damlaget.