Kalle Berglund från Sundbyberg krossade det 34 år gamla rekordet

Kalle Berglund, 23 år, bor i Sundbyberg, tävlar för Spårvägens Friidrottsklubb. Slog nytt svenskt rekord på 1500 meter i Bern i Schweiz. 20190805
Den svenske rekordhållaren på 1500 meter, Kalle Berglund, tycker att träningsmöjligheterna är väldigt bra i Sundbyberg.
23-årige Kalle Berglund från Spårvägens Friidrottsklubb sprang förbi tre OS-medaljer och slog det 34 år gamla svenska rekordet på 1500 meter.
– Det kändes bra faktiskt. Jag har varit nära ganska många gånger nu de senaste två åren, så det var gött att äntligen få till det.

1985 sprang Johnny Kroons in det det svenska rekordet på 1500 meter. Men nu är det slaget.

Under en tävling i schweiziska Bern sprang Sundbybergsbon Kalle Berglund in på en ny svensk rekordtid, 3,36,06. 43 hundradelar snabbare än det tidigare rekordet.

– Formen är bra, det visste jag. Jag hade bestämt mig innan för att verkligen satsa och var på plats både mentalt och fysiskt, säger han.

Sprang om trippel OS-medaljör

När hararna gav upp efter 800 meter hoppade hararna av och Kalle Berglund drog halva loppet själv. Han sprang snabbare än den algeriske OS-medaljören Taoufik Makhloufi som vunnit tre OS-medaljer, bland annat guld i London-OS 2012.

– Jag fokuserade inte jättemycket på vilka jag mötte. Det viktiga för mig var att springa snabbt och ta svenska rekordet. Hararna gick av efter 800 meter, så jag hade inte så mycket till val men det gick hela vägen, och det var kul, säger Kalle Berglund.

Se rekordloppet här:

På gränsen till VM-kval

Trots bra tryck i dojan missade Kalle Berglund tiden till VM-kvalet i Doha med sex hundradelar. Men han är ändå övertygad om att rekordtiden kommer att räcka för att få ett så kallat wild card.

– Jag är 99,9 procent säker på att jag har kommer att räcka för att springa VM. Men jag kommer springa några lopp till, så förhoppningsvis får jag till en bättre tid.

Han är hemma i Sundbyberg hela augusti, sedan drar träningsperioden i gång med träningsläger och höghöjdsträning. Nästa tävling blir 3000 meter under Lag-EM i Polen, följt av 1500 meter på Göteborg GP och sedan bär det av till Birmingham och Diamond League-galan.

– För två år sedan var jag i semifinal i VM och målet är absolut att lyckas med det igen. Gärna att få kriga om en finalplats, och då vill jag gärna vara ännu lite bättre, säger han.

Spårvägens Friidrottsklubb

Kalle Berglund

Ålder: 23 år.

Född: Uppvuxen i Blekinge med UF Contact som moderklubb.

Bor: I Sundbyberg sedan tre år. Kan se Sundbybergs IP från sitt fönster.

Träningsmöjligheter i Sundbyberg: Väldigt bra.

Bästa löpslinga: Spåren runt Råstasjön, Lötsjön och Ursvik.