Besara bytte sida

Vindpinad träning på Stadshagens IP. Nahir Besara i grön väst får, pressad av Bajens vänsterback Erik Figueroa, i väg ett skott mot målvakten Johannes Hopf.
Vindpinad träning på Stadshagens IP. Nahir Besara i grön väst får, pressad av Bajens vänsterback Erik Figueroa, i väg ett skott mot målvakten Johannes Hopf.
I fjol sänkte han Hammarby på Söderstadion då han sprintade rakt genom hemmalagets centrallinje. I år vill Bajenfansen se liknande aktioner av Nahir Besara – fast nu i grönvit tröja.

– Jag tycker om att komma löpande så. Utmana. Spela fram en lagkompis, eller skjuta själv, säger Nahir Besara.

Statistiken från fjolårssäsongen visar att den 22-årige mittfältaren behärskar både passningsspel och egna avslut. Han gjorde åtta mål och nio assist, totalt 17 poäng, för Assyriska FF som länge slogs i botten av Superettan.

Ingen i Hammarby var i närheten av en sådan poängproduktion. Faktum är att Kennedy Bakircioglu, med fem mål och tre assist, tog hem interna poängligan trots att han bara spelade nio matcher.

– Jag hade hans pappa som tränare när jag var liten och jag har följt Kennedy hela hans karriär. Att han var här bidrog till att jag valde Hammarby. Det ska bli häftigt att spela med honom, säger Nahir.

I ett Hammarby som oftast är spelförande lär det dock bli färre lägen för snabba omställningar – som när Nahir med våldsamt driv och bollen klistrad vid fötterna gjorde förarbetet till Assyriskas 0–1 på Söderstadion 2012.

– Det gör inget. Jag kan ändå slå den avgörande passningen. I fjol gjorde jag många instick till forwards i straffområdet.

Nahirs styrkor ligger utan tvekan i det offensiva spelet, men han ser sig ändå som tvåvägsspelare.

– Jag kan vara defensiv och skära av ytor längre ner i planen. Där­emot är jag ingen spelförstörare. Jag vill delta i speluppbyggnaden.

Innan han skrev på för Hammarby hade Nahir samtal med tränaren Gregg Berhalter om hur han skulle användas.

– Gregg kunde mig bra, hade koll på mina styrkor och vad jag kan förbättra. Det var mest att jag kan bli mer aggressiv, tyckte han.

Dagens träning är förlagd till Stadshagens IP. Det är minusgrader, blåsigt och snöflingor i luften. En grön gräsmatta och fullsatta läktare på Söderstadion känns långt borta. Men Nahir längtar.

– Hammarby är en så stor klubb med många och engagerade fans. Klubben är allsvensk i allt utom en sak … laget ligger i fel serie. Nu är det dags att gå upp.

Tror du att ni klarar det i år?

– Absolut. Jag skulle inte komma hit annars. Jag vill spela i allsvenskan med Hammarby.

I nästa vecka är det premiär, borta mot Ljungskile. En vecka senare är det hemmapremiär, mot Värnamo. Då får Nahir för första gången springa in på Söderstadion och mötas av jubel i stället för burop.

Fakta

A-lagsdebut som 15-åring

Namn: Nahir Besara.

Ålder: 22 år.

Bor: Ronna i Södertälje, på väg att flytta till lägenhet i stan.

Familj: Mamma, pappa, lillebror, storebror, fästmö.

Meriter: Gjorde A-lagsdebut för moderklubben Assyriska FF i Svenska cupen som 15-åring, debuterade i superettan som 17-åring, har gjort 120 matcher där och har spelat nio matcher för Sveriges U19-landslag.

Aktuell: Ny mittfältare i Hammarby som har premiär i superettan i nästa vecka, den 7 april.