Besegrade smärtan

När Sofia får på sig hjälmen försvinner alla tankar som inte har med Enduro att göra.
När Sofia får på sig hjälmen försvinner alla tankar som inte har med Enduro att göra.
Sofia Lindgren var förtvivlad efter att drömmen om att tävla i enduro krossats av förlossningsskador. Läkarna föreslog vattengympa.

Nu laddar Sofia för Gotland grand national.

”Hörru, enduro kan du glömma – du kanske ska testa vattengympa”. Det sa en läkare när Sofia Lindgren mådde som värst i sviterna efter två täta graviditeter och förlossningar.

På några få år hade hon brutits ner fysiskt och psykiskt av foglossningar, diskbråck och ischias.

– Flera veckor innan jag födde min äldsta dotter kunde jag inte gå. När jag gick med andra dottern packade ryggen ihop. Jag kom ur sängen tack vare citodon. Jag kunde stå, men inte sitta, med mer citodon.

När Sofia vintern 2011/12 var klar över konsekvenserna av de fysiska besvären, bland annat ett kraftlöst högerben och närmast förtvinad vadmuskel, ville hon veta framtidsutsikterna. Enduro hade varit hennes avkoppling och fritid innan hon blev mamma. Som ung skapade hon egna cykelcrossbanor.

– Till mig kanske läkaren sa rätt sak, andra hade kanske inte reagerat som jag.

Hon hann tänka en del på vad hon skulle göra med sin situation.

– Jag hade värktabletter utan rehabiliteringsplan, så jag skaffade mig en egen plan.

Och en naprapat som trodde att enduro var möjligt.

– Jag ville nog bevisa för mig själv och för andra, säger Sofia.

Utmaningen blev att träna bort smärtan, bygga muskulatur där det var nödvändigt, Det ledde till en dröm. Elva månader efter ”domen” genomförde Sofia Lindgren Gotland grand national på Tofta skjutfält, 2012.

I år har hon kört två anrika endurolopp: varma och dammiga Stångebro och kladdiga Ränneslättsloppet. Med snart förestående Gotland grand national kommer hon att fullborda en klassiker inom endurosporten.

– Nästa år har jag funderingar på SM-serien, säger hon.

Grejen är inte bara att hon kan köra enduro flera timmar i sträck. Hon är dessutom bra. I Ränneslättsloppet blev hon femma trots en rejälv vurpa.

– Vi tjejer har väl en inbyggd självbevarelsedrift. Men när jag kör tvingar jag mig att inte ha några andra tankar i huvudet. Hjälmen blir ett skal från andra tankar. Förr kunde jag se ett område med kantareller och tappa kontrollen över motorcykeln. Inte nu.

Hon har ofta hojen på släpvagn när hon åker till jobbet i Täby. Innan hon åker hem tar hon sig en timme på Arningebanan.

– Crossbana är inte som enduro, men det ger fartkänsla. Helst är man ju i skogen, det är enduro.

Hur hon mår i dag är en onödig fråga. Hon frustar efter sju varv på banan, noppar lerastänk här och där. Leendet, skrattet och skämten går dock inte att noppa bort.

– Vattengympa hade varit billigare. Men enduro är som en boll jag inte blir av med.

Fakta

Kör en KTM 300

Namn: Sofia Lindgren.

Ålder: 35 år.

Bor: Ekeby, Vallentuna.

Famij: Sambon Peter, barnen Alva och Tove samt två katter.

Aktuell: Tränar för Gotland grand national i början av november.