Bestig Kebnekaise – mitt i stan

Victoria Björkegren spänner fast stighudarna under skidorna inför en av sina totalt nio vandringar uppför Hammarbybacken under förra årets tävling.  arkivfoto: anna z ek
Victoria Björkegren spänner fast stighudarna under skidorna inför en av sina totalt nio vandringar uppför Hammarbybacken under förra årets tävling. arkivfoto: anna z ek

På tisdag den 8 mars arrangeras Hammarbybacken 2h för sjätte året i rad. Hittills har toppturstävlingen i Stockholm lockat fler deltagare för varje år och i fjol kom 61 till start.

– Ungefär hälften brukar anmäla sig på plats, många vill väl vänta och se hur det är med dagsformen och vädret, men vi ser att intresset för toppturer ökar och vi räknar med att växa lite till i år, säger Camilla Antonsson, en av arrangörerna.

Tävlingen går ut på att ta sig upp och nerför Hammarbybacken så många gånger som möjligt på två timmar.

På vägen upp är stighudar fastspända under skidorna. De gör att man kan promenera rakt uppför branten.

Uppe på toppen, efter 90 avverkade höjdmeter, slits stighudarna av och deltagarna kastar sig ut och svischar ner.

Vinnare 2015 blev Patrik Nordin som hann med 24 rundor upp och ner. 24 rundor gånger 90 höjdmeter innebär att han avverkade 2 160 meter. Det betyder att han tog sig uppför Kebnekaise – 2101 meter – mitt i Stockholm.

Camilla Antonsson berättar inte bara antalet deltagare utan även andelen kvinnor ser ut att öka i Hammarbybacken 2h.

– Och i år är ju tävlingen på internationella kvinnodagen, så vi säger extra välkomna till alla kvinnor!

Stighud är förresten en ryggmatta från ett dött djur, som monteras för att kunna bestiga snöklädda branter. I dag tillverkas stighudar av syntetiska material och säljs i välsorterade sportbutiker.