Binta bäst i Europa på att skaka rumpa

Binta Coker har precis vunnit EM och skakar loss, med segerbucklan i vänster hand, på scenen i Österrike.
Binta Coker har precis vunnit EM och skakar loss, med segerbucklan i vänster hand, på scenen i Österrike.
Steget från svensk folkdans till jamaicansk dance­hall är långt. Haningebaserade Binta Coker, 24, har tagit det – och så framgångsrikt att hon nu kan titulera sig Dancehall Queen i Europa.

– Det var mormor som drog med mig till folkdansen. Jag var bara 4 år och minns inte så mycket.

Men kanske såddes ett frö. Binta gick senare vidare till jazzdans, salsa, magdans, hiphop, balett och reggaeton innan hon till slut fastnade fullständigt för den jamaicanska musik- och dansstilen dancehall.

– Jag är uppvuxen med reggae och dancehall. Mina föräldrar har alltid lyssnat på det och jag har alltid älskat att röra mig till de rytmerna. Det var kul att testa många olika danser innan, men när jag hittade dancehall kände jag att jag hade hittat rätt.

En tidig inspirationskälla var musikvideor med jamaicanska ­artister som Sean Paul och Shabba­ Ranks.

– Jag såg hur tjejerna rörde sig och jag ville se ut som dem, dansa som dem, vara som dem. Det var mycket höfter och rumpa. Väldigt tjejigt.

Binta tog reda på mer och mer om dancehall och insåg snart att den extremt feminina stilen bara var en sida av dancehall.

– Den kallas Queenstyle. På Jamaica är den bara en liten del. Där är 85 procent av alla dansare killar och de kör mer med steg och har en tuffare och aggressivare stil.

Som tjej kan man pendla lite mellan stilarna, men den utbredda homofobin på Jamaica gör att killarna är förbjudna att dansa Queenstyle, berättar Binta.

2006 började hon satsa på allvar och 2009 var hon med och startade gruppen Blackout DanceCrew.

Direkt efter gymnasiet blev dansen hennes yrke och i dag är hon delägare i Blackout Dance Company som håller till i Lakeside vid Rudan. Om hon inte tränar själv håller hon klasser och kurser.

– Jag får träning när jag undervisar, men ibland skulle jag vilja ha mer tid för att träna med mitt crew.

Utöver kurser på hemmaplan reser Binta kors och tvärs i världen för att hålla workshops, döma i dancehalltävlingar eller vara med och spela in musikvideor.

För nu är Binta själv en sådan där tjejig tjej med ”mycket höfter och rumpa” i musikvideor, en sådan hon såg upp till som tonåring.

I början av veckan kom hon hem från en inspelning i Miami, dit hon rest direkt från en workshop i London. Uppdragen lär knappast minska framöver. Binta har precis kammat hem titeln Dancehall Queen. Tävlingen har EM-status och segern är Bintas största framgång hittills i karriären.

– Det var Queenstyle som gällde, men jag hade väldigt grova teman i mina ronder. I finalen hade jag gangster som outfit och det märktes i min dans också, jag ville göra det tufft och kaxigt.

Uppenbarligen gick det hem – Binta gick segrande ur battle efter battle, inklusive finalen.

– Jag trodde att jag skulle kunna komma trea, men inte vinna. Nu måste jag åka till VM i Jamaica nästa år, säger Binta och skrattar.

Fakta

Jobbar som danskoreograf

Namn: Binta Coker.

Ålder: 24 år.

Bor: Farsta.

Yrke: Dansare, danslärare, koreograf.

Aktuell: Vann tävlingen Dancehall Queen (EM) i Österrike.

Se Binta dansa: På youtube finns massvis med videor. Sök på ”eu dancehallqueen binta blackout” så dyker det upp filmer från Dancehall Queen-tävlingen.