Två VM-guld för Birgitta Billstam i Auckland

Birgitta Billstam
Birgitta Billstam efter målgång i sprintfinalen i veteran-VM.
Järfälla OK:s Birgitta Billstam tog guld i både sprint och långdistans när veteran-VM i orientering avgjordes i Nya Zeeland i förra veckan.
– Jag har haft det som mål ända sedan förra året, säger 69-åringen från Viksjö.

Hela 400 svenska orienterare tävlade i World Masters Games i Nya Zeeland. Totalt blev det drygt 20 blågula medaljer. Två av dem plockade alltså Järfälla OK:s Birgitta Billstam i W70.

Hon började med att ta hem långdistansen, som avgjordes i skogarna kring Auckland, i överlägsen stil.

”Väldigt tät terräng”

– Det var svårorienterat, naturen var lite annorlunda. Det var mycket gropar, vi kallar det negativ terräng, och vissa partier hade väldigt tät terräng, säger Birgitta Billstam.

Lika bra gick det i sprinten, som avgjordes i parker och bostadsområden inne i Auckland.

– Även den var tekniskt svår. Det gäller att inte hamna i en återvändsgränd.

Tränar fem gånger i veckan

Birgitta Billstam bestämde sig i fjol för att åka till Nya Zeeland och tävla i World Masters Games – med målet att ta guld. Hon tränar styrkegympa en gång i veckan, orienteringsteknik två gånger i veckan, och löpning två gånger i veckan.

– Jag har tränat på ordentligt och hållit mig frisk under vintern. Det var därför det gick så bra.

”Det är som en skattjakt”

Birgitta Billstam har alltid varit intresserad av att titta på kartor och att röra sig i naturen. Hon började orientera som 30-åring då hon provade på en så kallad Korporientering, det som i dag kallas motionsorientering.

– Kombinationen av att leta efter kontrollor och samtidigt få motion är suverän, och jag blev fast. Det är som en skattjakt. Man får bekräftelse vid varje kontroll och fortsätter med spänning och glädje till nästa.

Motionsorientering i Järfälla

I år är Birgitta Billstam ansvarig inom orienteringens stockholmsdistrikts satsning på att locka flera att prova på både motionsorintering och Naturpass.

Nästa motionsorientering i Järfälla är på tisdag, den 9 maj, med fri start klockan 16–18 och samling vid Sandviksspåret i Viksjö.

Jagar ny medalj den 10 maj

Dagen därpå, den 10 maj, jagar Birgitta Billstam en ny medalj, fast i en mindre tävling än VM och på betydligt närmare håll då Attunda OK arrangerar sprint-DM i Edsberg.