Bjud upp din hund till dans

Sofia Angleby och hunden Viva, australian shepard; freestyle; hund; hundkurser; dansa med din hund; Heart of Gold Hundcenter; Jakobsberg; Järfälla
Sofia Angleby och Viva, Australian Sheperd, tävlar i freestyle, klass 3.
Funderar du på att gå kurs tillsammans med din hund i vår? Testa den spännande nyheten "Do As I Do", där din hund lär sig nya saker genom att härma dig eller varför inte prova freestyle och bjud upp din hund till dans?

Rallylydnad, en specialsökkurs som Nose work, eller kanske en passivitetskurs för att hitta ”av-knappen” på din hund? Utbudet av hundkurser i vår är enormt och det kan vara svårt att hitta rätt.

En nyhet på Heart of Gold Hundcenter i Jakobsberg är ”Do As I Do”, ”Gör som jag gör” på engelska. En ny träningsmetod som bygger på hundarnas naturliga sociala färdigheter, framförallt deras imiterande förmåga. Under kursen får du lära sig spännande sätt att träna in nya beteenden genom att hunden observerar och härmar dina rörelser.

– Allt är egentligen möjligt att lära hundarna, förutsatt att du själv kan kan demonstrera vad det är de ska göra, säger hundinstruktören och hundpsykologen Sofia Angleby som driver Heart of Gold.

Rekommenderar freestyle

Men om hon skulle få rekommendera en kurs i vår så är det freestyle, en tävlingsgren där hunden ska utföra lydnad och konster i takt till ett musikstycke.

– Hundarna brukar älska det. Det är så fritt och inte så mycket allvar, bara skoj, säger Sofia Angleby.

Freestyle passar alla eftersom man jobbar utifrån den enskilda hundens förutsättningar och lyfter fram det som hunden är bäst på. Ett tävlingsprogram kan se ut i princip hur som helst, men är minst 45 sekunder och max 2,5 minut i klass 1. Domaren bedömer hur väl det är anpassat till musiken, variationen, samarbetet mellan hund och förare och hur ekipaget rör sig över golvet.

Kan hundar hålla takten? Är de musikaliska?

– Flera hävdar det. Men du kan tävla med en döv hund också. De kan lära sig att förhålla sig till den låt man har valt, säger Sofia Angleby som själv tävlar i högsta klassen med två av sina tre hundar.

Lyckopiller för hundar

Freestyle är det absolut bästa som hennes yorkshireterrier Lyxz vet. Hela hon lyser upp när hon får springa in på tävlingsbanan.

Eftersom freestyle tycks fungera som ett lyckopiller för hundar använder sig Sofia Angleby emellanåt av konster och tricks i sitt arbete som hundpsykolog.

–  När hundar har en uppgift mår de bättre. Jag har använt mig av freestyle vid besvärliga hundmöten exempelvis, säger hon.

Freestyle kan även vara friskvård för hunden eftersom många tricks kräver bakdelskontroll och balans. Hunden kanske ska backa eller gå sidledes i skänkelvikning.

– När jag började med sporten 2005 hade jag newfoundlandshundar med höftproblem. De blev bättre musklade med freestyleträningen, säger Sofia Angleby.

Läs mer: Kurserna som gör din hund frisk och glad

Läs mer: Kvinnan som kan prata med problemhundar


 

Fakta

Ett urval av vårens hundkurser i norrort

Danderyd, Alfa Hund, Stocksund

  • Valpkurs: Teori och praktik varvas under kursen som ger en god grund att stå på. Du får bland annat lära dig inkallning, ledarskap, hundens beteende och hur du kan aktivera din hund. För att gå valpkurs bör din hund vara mellan tre och sex månader.

För mer info: http://www.alfahundidanderyd.se

Järfälla, Heart Of Gold, Jakobsberg

  • Koppelkurs. För dig som vill ha en hund som får fint i kopplet utan att dra. Vi blandar teori och gör nyttiga övningar med hunden och du får tips och idéer för hur du kan träna din hund framöver.

För mer info: http://heartofgold.se

Solna, SolnaSundbyberg Brukshundsklubb, Brotorp

  • Utställning: Kursen går igenom reglerna vid utställning, olika typer av utställningar och vilka klasser som finns. Deltagarna får träna praktiskt på vad som sker i ringen, hur man ska stå och gå, vad domaren gör, bordsträning, tandvisning och hantering.

För mer info: http://solna sundbybergs brukshundklubb

Sollentuna, Good dog of Sweden, Edsberg

  • Drop in-kurs med fokus på hundmöten och kontaktsökande: Du får lära dig att jobba med positiva inlärningsmetoder och träna vardagslydnad med andra hundar som störning. Målet är bättre kontakt och samspel mellan ägare och hund.

För mer info: https://www.facebook.com/Good-dog-of-Sweden-370320066419146/

Täby, Norra Stockholms Hundcenter, Arninge

  • Passivitet: Bränner din hund all energi på ett bräde innan ni ens kommer i närheten av tävlingsbanan? Här får du lära dig hur du hittar ”av-knappen” och får en lugn och avslappnad hund. Passivitet är en viktig del för att din aktiva träning ska bli optimal och behövs från vardagsrum till tävlingsplan.

För mer info: http://norra stockholms hundcenter

Upplands Bro, Hundsporthallen, Kungsängen

  • Inkallningskurs: Med hjälp av en klicker får du arbeta med positiv förstärkning och ingen bestraffning av något slag. Slutmålet är att hunden ska klara av att stå mitt framför husse eller matte som triggar och kastar favoritbollen rakt över huvudet på den, tillåtas springa efter bollen ett par språng och sedan tvärvända på inkallning.

För mer info: http://hundsporthallen.se

Upplands Väsby, Stockholms Hundsportcentrum, Runby

  • Rallylydnad nybörjare: Här får du lära dig grunderna i rallylydnad, en sport där hund och förare genomför en bana med skyltar som illustrerar olika moment som ska utföras. Exempelvis ”sitt”, ”360 grader höger”, ”slalom” eller ”skicka över hinder”. Rally betyder inte att det ska gå fort, utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens anvisningar. Under kursen läggs stor vikt vid följsamhets- och kontaktövningar. 

För mer info: http://stockholmshundsportcentrum.se

Vallentuna, Byrackan, Bällsta

  • Antijakt: Kan du inte ha hunden lös på promenaden i kvarteret eller i skog och mark för att den ger sig i väg och jagar katter eller vilda djur? I så fall är detta en kurs för dig. Här får du verktygen för att träna din hund att avbryta sina tankar på att jaga. Under kursen tränas stadga vid synintryck, samt vid dofter och ljud av vilda djur.

För mer info: http://www.byrackan.se

Vaxholm, Bogesunds Jaktgård, Röskär

  • Viltspår grundkurs: Här får du lära dig grunderna för att spåra vilt med din hund. Kursen går igenom teori kring spårning och hur man lägger viltspår. Du får prova att lägga spår och gå dem. Efter kursen ska du på egen hand kunna fortsätta träna fram till anlagsklass i viltspår. Kursen är även en lämplig förberedelse för senare kurser i eftersök.

För mer info: http://bogesunds jaktgård

Österåker, Österåker brukshundsklubb, Åkersberga

  •  Agility grund 1: En kurs som tränar upp samarbetet mellan dig och din hund. Här tränas grundläggande agility med hopphinder och tunnlar. Du får även börja träna in slalomhindret och lägga grund för kontaktfältshindren. Du kommer att få ökade kunskaper i att belöna din hund. Allt görs med glädje och fart med syfte att stärka hundens självförtroende.

För mer info: http://österåkers brukshundsklubb