Bjuder upp till dans i Danmark

Lördag är en stor dag för Lovisa Hellners, 17, och Joakim Rosendahl, 19, från Täby.

Då ska de för första gången delta i de nordeuropeiska mästerskapen i pardans, så kallad 10-dans.

Lovisa säger att hon är lite nervös. Det är första gången som hon och hennes danspartner Joakim ska vara med på en så stor tävling.

– Jag är ju egentligen för ung för att dansa i vuxenklassen men vi är med där eftersom Joakim har rätt ålder. En del av dem vi möter har ju dansat 15 år längre än vi.

Både hon och Joakim är med i Täbyklubben 10-dansklubb. De lärde känna varandra redan när hon var 10 och han 12. Båda tränade pardans i Laisings dansskola. Men så var de tvungna att sluta eftersom skolan ville inrikta sig på annan dans. Lovisas pappa Eric Hellners startade då 10-dansklubben tillsammans med andra föräldrar.

– Jag höll på med breakdance, berättar Joakim, men så undrade de om jag inte ville börja med pardans. Jag tänkte först att det inte var något för killar, påverkad av sociala strukturer, men jag ångrade mig och provade på.

Eric säger att synen på att dans skulle vara omanligt tyvärr finns kvar en del.

– Det kan väl inte vara omanligt att dansa med kvinnor? Vi saknar verkligen killar till våra grupper.

Joakim och Lovisa är inget par på riktigt men har varit det på dansgolvet i ett år.

– Vi tränar fyra till sex dagar i veckan så det är ju viktigt att vi kommer bra överens, att vi trivs ihop, säger Joakim.

– Vissa danspar bråkar mycket men det gör inte vi, berättar Lovisa. Vi är lite lugnare och pratar om det vi är oense om. Försöker droppa ”jag har rätt och du har fel”-tänket.

Eric skulle önska att dansen som sport uppmärksammades mer.

– Trots att dans är en av de tio kandidatgrenarna som väntar på att bli del av OS så får sporten nästan ingen uppmärksamhet i de svenska sportnyheterna. Kan det bero på att majoriteten av de som tränar dans är tjejer?

Att pardans får uppmärksamhet via tv-programmet ”Let’s dance” tycker han är bättre än inget.

– Men det är ju långt ifrån den nivån som de här idrottarna ligger på.

Fakta

Tio olika danser ingår i 10-dans

10-dans består av två discipliner, standard och latin, med fem olika danser i varje.

I standard ingår: vals, tango, Wienervals, slow foxtrot och quickstep. I latin samba, chacha, rumba, paso doble och jive.

North European Championship 2013 hålls i Köpenhamn den 31 augusti.