Blågul kvartett i Tibble karateklubb

Madeleine Lindström, Nathalie Lindström, Smilla Hagman och Lucas Rutgersson.
Madeleine Lindström, Nathalie Lindström, Smilla Hagman och Lucas Rutgersson.
Tibble karateklubb hade två landslags­ungdomar när land­slagsledningen i trettonhelgen inledde 2014 med ett träningsläger i Täby.

Nu har klubben fyra landslagsuttagna, varav tre ska till Höjen cup i Danmark i helgen.

– Vi är Sveriges största klubb till antalet utövare. Vi satsar och vill att våra ungdomar ska ut och tävla. Inte minst internationellt eftersom det är bästa sättet att utvecklas, säger Lennart Lindström, kumite- och tävlingsansvarig i klubben.

– Det var väldigt inspirerande att förbundet valde att förlägga lägret hos oss, fortsätter han. Totalt deltog 86 landslagsaspiranter och att vi fördubblade vårt antal i landslaget, från två till fyra, är väldigt roligt. Säkert även inspirerande för de många i klubben som knackar på dörren.

Tvillingarna Madeleine och Nathalie Lindström, födda 1999, kom med i ungdomslandslaget förra säsongen. Nu har de sällskap av jämnåriga Smilla Hagman samt ett år äldre Lucas Rutgersson. Smilla Hagman är dock endast aktuell i tävlingsformen kata och det är Madeleine, Nathalie och Lucas som kommande helg ska till Danmark för att gå matcher på golvet.

– Höjen cup är en bra kumitetävling. Många duktiga från hela Europa brukar komma. Minns jag rätt var det 620 deltagare förra året. Danmark ligger i dag före oss i utvecklingen, men meningen är att vi, efter omorganisation, ska bli bättre i Sverige. Jag tror att alla tre åker till tävlingen med chans att placera sig bra, säger Lennart Lindström.

Förbundet har ont om pengar. Därför är det för Tibble karateklubb, inte landslaget, som trion tävlar också internationellt.

För att slippa mötas kommer Madeleine att gå i viktklassen +54 kilo och Nathalie i -54 kilo. Lucas Rutgersson tävlar i +70 kilo.

– Det här är bara början. Målsättningen är att vi denna säsong ska vara med på 10–15 tävlingar, både nationellt och internationellt. Jag tror att man behöver komma upp i den tävlingsmängden för att på sikt bli bra, säger Lennart Lindström.