Blågult mål i sikte

Dace Landström gillar att träna och älskar att tävla.
Dace Landström gillar att träna och älskar att tävla.
Dace Landström ser inga gränser för sin ambition och dröm.

I helgen jagar hon topplacering i Lidingöloppet och på sikt vill hon springa på galor i Europa och delta i Finnkampen.

Var och varannan helg under året har Dace Landström placerat sig högt i lopp runt om i Sverige. Ännu är hon inte kloss i rygg på de allra bästa, å andra sidan har satsningen bara börjat.

– Jag skyndar långsamt och kan hålla på i minst fem år till.

Hon var löpare som ung hemma i Lettland. 2005 kom hon till Sverige och bildade familj, vilket gick ut över träningsfliten. 2011 föddes Nemo. Sedan dess har Dace sakta trappat upp träning och tävlande. Hon har fyllt 30 och tycker inte att det på något sätt begränsar ambitionsnivån. Tvärtom.

– Jag har talang, gillar att träna, älskar att tävla.

Bland segrar i år märks Tälje stadslopp och Strömmingsloppet i Vaxholm. Hon blev tvåa på Kungsholmen runt och i sitt senaste lopp sprang hon in som sjua i Tjej­milen. Under SM i Borås blev hon 10:a på 10 000 och 11:a på 5 000.

Hon myser vid minnet av bra insatser och medger att hon är resultatfixerad. När Göran Landström, tränare och make, jämför med de stapplande stegen i ett lopp tillbaka i tiden, får han onda ögat.

– Det är fem år sedan, väser hon.

Många specialiserar sig på något underlag. Inte Dace. Asfalt, terräng eller bana spelar ingen roll. Men distans är avgörande. Hon skakar på huvudet när maror och Lidingöloppets huvuddistans, 30 kilometer, kommer på tal. Hon vill nyttja sin speed, framför allt spurten.

– Jag har min svaghet från fem till nio kilometer. Det är mentalt och jag ska komma över det. Sista kilometern på ett millopp är aldrig något problem.

I helgen springer hon Lidingö Tjejlopp, 10 kilometer. Senaste fyra åren har hon placeringsraden 29, 29, ej deltagit, 14. Nu ska hon nå topp tio och under 38 minuter.

Trots den krävande Abborrbacken?

– Jag ska ha tappat respekten för den.

Liksom för tider. De hon i framtiden vill prestera gör henne till landslagslöpare och hon talar om Diamond League och Finnkampen.

– Varför inte? Jag måste utmana, pröva mina drömmar. För det mesta har det gått bra, jag hoppas det fortsätter så.

Göran Landström var aktiv i Hässelby. Där anser han och Dace att man försvinner i mängden stjärnor. Och hon stortrivs i mindre och gemytligare Vallentuna FK.

– Jag hoppas att jag inspirerar klubbens löpare, säger hon.

Fakta

Vill nå topp tio på Lidingö på söndag

Namn: Dace Landström.

Ålder: 30 år.

Bor: Åkersberga.

Familj: Maken Göran och tre barn.

Yrke: Dekoratör på Kapp Ahl, Norrtälje.

Tider: Banrekorden är 36.36 (10 km) och 17.33 (5 km). Målen är under 33 minuter och under 16 minuter.

Klubb: Vallentuna FK.

Aktuell: Siktar på topp tio i Lidingöloppets millopp på söndag.