Alex åter i blågult till rekordmatch på Hovet

Alexander Lindqvist basket
2011 gjorde Alex Lindqvist debut i seniorlandslaget, i en EM-kvalmatch mot Vitryssland.
Alexander Lindqvist, med nummer 14, i landskamp mot Bosnien och Hercegovina på Hovet 2016.
Alexander Lindqvist, med nummer 14, i landskamp mot Bosnien och Hercegovina på Hovet 2016.
VM-kvalmatchen mot Turkiet på Hovet den 23 februari är utsåld sedan länge. Det står redan klart att publikrekordet för svensk landslagsbasket slås.
– Skitkul, det är så här man vill spela alla matcher, säger Täbybon Alexander Lindqvist som är tillbaka i landslaget efter en knäskada.

27-årige Alexander Lindqvist växte upp i Sollentuna men började spela i Täby Basket. Via Solna Vikings hamnade han i Södertälje Kings där han var med och vann SM-guld 2013.

Därefter har den 205 centimeter långe forwarden hunnit med spel i Nässjö, Solna Vikings igen, Grekland, Uppsala och en kortare vända i Belgien innan han flyttade till Täby i fjol.

Gjorde nyligen comeback

Under hösten var Alexander både klubblös och skadad vilket gjorde att han missade de två första gruppspelsmatcherna i VM-kvalet – där Sverige föll mot Ukraina och Lettland – i november.

I december skrev han på nytt på för Södertälje Kings och den 5 februari gjorde han comeback i Elitserien – den första matchen sedan augusti.

Tillbaka i landslaget

– Det kändes rätt att gå till Södertälje. Jag har varit där förut och jag visste att jag skulle få tid på mig att komma tillbaka från skadan. Matchen gick okej. Jag hade tränat i fyra veckor innan och det kändes bra, även om jag inte riktigt är där jag vill vara ännu, säger Alexander.

Trots att toppformen kanske inte hunnit infinna sig togs Alexander ut i landslagstruppen som ska spela VM-kval mot Turkiet hemma den 23 februari och mot Ukraina borta den 26 februari.

”Vi hoppas att han är redo”

– Alex var lagkapten förra sommaren och är en stor del av det här laget. Han är en av de yngre ledarna som kan tillföra mycket till landslaget nu och i framtiden. Alex status är en stor fråga för oss alla, vi hoppas att han är redo, säger förbundskaptenen Vedran Bosnic.

I förlustmatcherna mot Ukraina och Lettland saknades utöver Alexander även Marcus Eriksson (skadad) och Simon Bergander (sjuk).

”En riktig stornation”

Vedran Bosnic hoppas att alla tre ska kunna spela mot Turkiet, och det kan behövas eftersom Turkiet är en stor basketnation och högst rankade av de fyra lagen i gruppen.

Matchen är viktig då en förlust skulle innebära att Sverige får oerhört svårt att i slutändan ta sig vidare till VM som avgörs i Kina i september 2019.

– Det blir tufft, Turkiet är en riktig stornation, men det gäller bara att vi uppträder respektlöst, säger Alexander Lindqvist.

Tuff match även på läktaren

Utöver matchen på planen lär det även bli en utmaning för Sverige på läktaren, trots hemmaplan.

Hovet är alltså utsålt och det blir över 7 500 åskådare på plats – men en stor andel av dem kommer att heja på Turkiet så det blir inte bara ”sassa brassa mandelmassa” och ”jajamensan fattas bara” från läktarhåll.

Sverige basket

Välfyllda läktare när Sverige mötte Bosnien och Hercegovina på Hovet 2016. Mot Turkiet den 23 februari väntas över 7 500 åskådare finna spå läktarna.

– Turkiet är kända för sina entusiastiska supportrar, men vi är laddade och målade gul och blå, redo för hejaklackmatchen, säger Pontus Brolin, styrelseledamot i den svenska supportergruppen Moose nation.