Blandade åldrar en succé i Vaxholms IBF:s damlag

Lagbild tagen efter Vaxholms IBF:s damlags allra första seriematch, seger med 5–1 borta mot Tureberg, i september i fjol.
Lagbild tagen efter Vaxholms IBF:s damlags allra första seriematch, seger med 5–1 borta mot Tureberg, i september i fjol.
Pausvila i Vaxholms IBF:s damlags första seriematch borta mot Tureberg i september i fjol.
Pausvila i Vaxholms IBF:s damlags första seriematch borta mot Tureberg i september i fjol.
Tonåringar och "tanter". Det blev en vinnande kombination för Vaxholms IBF:s nystartade damlag.

Nästa lördag inleder laget sin andra säsong, borta mot Väsby IBK.

– Stort engagemang, mycket hjärta och mycket spelglädje gjorde att vi gick från ett ringrostigt gäng innebandyspelare med skiftande erfarenhet till ett sammansvetsat lag på kort tid, säger Maria Wallander Halén.

För drygt ett år sedan tog hon och Sara von Knorring initiativ till att starta ett nytt damlag i Vaxholms IBF.

Föreningen hade redan en stor och växande ungdomsverksamhet, men saknade ett representationslag på damsidan. Och det behövs för att behålla spelare i tonåren då många andra intressen drar, tänkte Maria och Sara. Den tanken, plus det egna spelsuget, gjorde att de startade damlaget.

– Jag och Maria hade börjat träna med damjuniorerna under våren och kände att vi ville börja spela organiserat igen. Det borde gå att fixa ett damlag i Vaxholm tänkte vi, säger Sara von Knorring.

Först var det bara de två, men lagom till seriestarten i division 4 hade de fått ihop en stomme med damspelare i åldern 25 till 46 år. Laget fick tillskott i många matcher av spelare från klubbens duktiga juniorlag, en del så unga som 14–15 år, och det blev succé.

Vaxholms IBF kom tvåa i serien och gick till kval för avancemang i seriesystemet, men där blev motståndet för tufft.

– Vi lyckades bättre än vi trodde. Ambitionen var inte att gå upp, men det var ändå kul att det gick så bra. Fast framför allt var det roligt att samarbetet med juniorerna gick så bra. De har så klart kul i sitt lag också, men det märktes att de tyckte om att spela med oss i damlaget som handlar mer om bara spelglädje och mindre om taktik. Hos oss kan de slappna av, kanske lämna sina ordinarie roller, och bara gå in och lira, säger Sara von Knorring.

En omorganisation av seriesystemet gör att Vaxholms IBF trots kvalmissen spelar i division 3 i år. Seriepremiären är nästa lördag, den 1 oktober, borta mot Väsby IBK.

Damtruppen har fått ett par nytillskott, men består ändå av blott tio spelare så juniorerna lär få hoppa in med damerna en hel del även denna säsong.

– Ja, och om ett eller två år tror jag att DJ tar klivet ännu mer in i damlaget, säger Sara von Knorring.