Blev målkung i AIK

”Jag känner mycket kärlek i AIK. Vi spelar som en familj – vi förlorar och vinner tillsammans”, säger Kennedy Igboananike.
”Jag känner mycket kärlek i AIK. Vi spelar som en familj – vi förlorar och vinner tillsammans”, säger Kennedy Igboananike.
Från frysbox i Djurgården till glödhet i AIK. Kennedy Igboananike är pånyttfödd den här säsongen.

– Drömmen är att vinna skytteligan och hjälpa AIK till SM-guld.

De 35 311 åskådarna i säsongens första derby mellan AIK och Djurgården på Friends Arena hade knappt hunnit sätta sig.

Henok Goitom dribblade i straffområdet och skickade i väg ett skott som Djurgårdsmålvakten Kenneth Høie inte lyckades hålla. Kennedy Igboananike slängde sig före Djurgårdsbacken Vytautas Andriuskevicius och tåade in 1–0 till AIK efter drygt fyra minuter.

– Det kändes jättebra. Det var en extra skön känsla att visa dem vad jag kan göra.

Jublande lagkamrater kastade sig på honom men själv tyglade ex-Djurgårdaren sin glädje för att visa respekt mot sin gamla klubb.

Han vet hur snabbt det kan svänga i fotbollens värld. Förra säsongen skickade Djurgården ner honom att träna med U19-laget och nekade honom att äta lunch med sina lagkamrater. Djurgården fälldes senare för kontraktsbrott av Svenska fotbollförbundets skilje­nämnd.

I år är han i stället värsta konkurrenten AIK:s främsta målskytt och krigar i toppen av skytteligan.

Att byta från en Stockholmsklubb till en annan kan vara komplicerat. Den förre Hammarby-ikonen Sebastián Eguren blev hotad när han återvände till Sverige för att spela med AIK.

– Jag hörde om hoten mot Eguren men jag har inte upplevt något sådant. Alla vet hur jag blev behandlad i Djurgården och förstår nog varför jag lämnade. Jag bestämmer över min framtid, jag kan spela i vilket lag som helst. Jag vill vara i ett lag där jag får spela fotboll, det är det som gör mig glad.

Succén har inte gått obemärkt förbi. Klubbar i England, Turkiet och Ryssland jagar honom.

– Det är många som kollar men Southampton är väl den enda klubben som är riktigt intresserad. Men just nu händer ingenting. Jag har fullt fokus på AIK.

Hur skulle det vara att bli värvad av en Premier League-klubb?

– Alla allsvenska spelare vill ju ut i Europa och spela i någon av de bättre ligorna. Om jag får chansen är det bara att ta den. Men mig spelar det ingen roll om det är i England, Italien, Ryssland eller någon annanstans. Just nu är det viktigaste för mig att göra en bra säsong i AIK, jag tror jag har mycket kvar att ge för klubben.

Fakta

Diggar P-Square och Jay Z

Namn: Kennedy Igboananike.

Ålder: 24 år.

Bor: Solna.

Familj: Mamma Rechel, pappa Azubuike, två bröder och fyra systrar.

Musik: ”Jag lyssnar på nigerianska artister P-Square, Timaya och Flavour, hiphop som Jay Z, Rick Ross och 50 Cent och R’n’B som R. Kelly.”

Aktuell: AIK:s främste målskytt. Spelar mot Gefle på Friends arena på lördag.