ANNONS

Blev karatemästare efter ett armbrott

Skriken hör till karaten, förklarar Ashah Tafari, här under ett träningspass. ”Man skriker för att få kraft i slagen, dessutom är karate en bedömningssport och det är nästan omöjligt att få poäng för ett slag utan skrik.”
Skriken hör till karaten, förklarar Ashah Tafari, här under ett träningspass. ”Man skriker för att få kraft i slagen, dessutom är karate en bedömningssport och det är nästan omöjligt att få poäng för ett slag utan skrik.”
Ashah Tafari är född i en karatefamilj. Själv brann han mest för skateboard, tills han bröt armen i rampen och tvingades vila.

Efter det började karaten gå bra. Nu ska 16-åringen från Fagersjö tävla i JEM.
ANNONS

Som liten bodde Ashah Tafari i Ghana med sin familj i tre år. Hans föräldrar ville att barnen skulle få se mer av världen än Sverige. Det var där, i en by på landsbygden, som den då 5-årige Ashah började träna karate.

– Det fanns ingen karateklubb i området så jag tränade hemma. Både mamma och pappa tränade karate, jag är uppfostrad på det viset, säger Ashah.

Familjen flyttade hem till Sverige när Ashah var 7 år. Då började han träna, men tyckte inte att det var särskilt roligt.

– Det var en gemensam grej, något vi gjorde i familjen. Jag stod ofta bara och kollade på klockan och undrade när passet var slut.

I dag undrar Ashah snarare när passen ska börja. Han tränar fem gånger i veckan på klubben Wakajishi på Söder.

– Det var när jag såg ett SM som jag blev mer motiverad att tävla och träna, det var då jag började utvecklas och tycka att karaten var kul, säger han.

Ändå kom en verklig svacka 2011. Den inleddes när Ashah togs ut till nordiska mästerskapen och åkte ut i första omgången.

– Jag visste inte hur jag skulle hantera tankarna på att representera Sverige. Jag var mycket nervös och blev förbannad när det inte gick bra. Jag tänkte dåliga tankar och började sedan tävla för mycket. Jag blev knockad i en match. Till slut åkte jag bara runt på en massa tävlingar utan att förvänta mig att vinna mina matcher.

Vändningen blev ett ofrivilligt uppehåll på några månader. Ashah åkte mycket skateboard och bröt armen i ett allvarligt fall i en ramp på Söder. När han återupptog karaten gick det plötsligt mycket bättre och 2012 plockade han guldmedaljer på både SM och NM.

ANNONS

På lördag väntar ännu hårdare motstånd då Ashah gör debut i junior-EM i Turkiet. Han har inte satt upp något mål – en läxa han lärde sig på NM 2011.

– Jag jobbar med det mentala och har upptäckt att det inte passar mig att sätta upp mål. Har jag tänkt att jag ska vinna hela turneringen så är det lätt att jag blockerar mig själv om jag är i underläge. Jag vill hålla mig lugn, inte stressa, och köra lika smart och medvetet oavsett om jag leder eller ligger under i matchen.

Ashah verkar vara en tänkande 16-åring. Han pratar sakta och eftertänksamt. Nästan lojt. Men på mattan är han snabb och explosiv. Frågan är hur långt det räcker i JEM.

– Jag vill bara prestera optimalt och använda tävlingen som en måttstock för att se var jag befinner mig internationellt. Går det bra är det kul, går det dåligt så får jag analysera det.

Fakta

Klippte av sina långa dreadlocks

Namn: Ras Mikael Ashah Tafari.

Ålder: 16 år.

Bor: Fagersjö.

Familj: Mamma, pappa, en storebror, två småsystrar.

Gren: Har tidigare tävlat i både kata (form) och kumite (fajt) men koncentrerar sig numera helt på kumite.

Viktklass: –55 kilo.

Aktuell: Gör debut i junior-EM i Turkiet på lördag.

Kuriosa: Föräldrarna är rastafaris, men Ashah själv är inte troende och när han var 13 år klippte han av sig sitt långa rastahår för att ”det är skönare, och enklare att träna”.