Blytung start för Spånga DIF bandy

Spånga Djurgården har inlett allsvenskan med fem raka förluster.
Spånga Djurgården har inlett allsvenskan med fem raka förluster.
Det är över 100 år sedan DIF tog SM-guld i bandy. Nu siktar den anrika klubben uppåt igen i den nya konstellationen Spånga Djurgården. Det har börjat illa.

Djurgården bandy är ett av de klassiska Stockholmslagen med två SM-guld på meritlistan.

Senaste guldet bärgades 1912. Nu siktar den anrika klubben uppåt igen.

I våras tog den nya konstellationen Spånga Djurgården klivet upp i allsvenskan. Men det har börjat tungt med fem raka förluster för nykomlingen. Senast föll man borta mot Gustavsberg på en bandyplan som mest liknade en plaskdamm.

– Vi körde 200 meter fjäril i stället för bandy, haha. Fem förluster är svårt att snacka bort. Det vill sig inte riktigt. Men vi tror på det vi gör, det är bara att gnugga på, säger Michael Bratt som tränar Spånga/Djurgården tillsammans med Stefan Friberg Svensson.

Han räknar med att en trio nyförvärv, Dmitry Lazar (Örebro), Olof Remröd (Katrineholm Värmbol) och Michail Zaletaev, kommer att lyfta laget från allsvenskans bottenträsk.

– Men de behöver lite tid. Dmitry landade förra lördagen och Ola Remröd är precis tillbaka efter en knäskada, säger Michael Bratt.

Förra säsongen coachade han Örebro och tvekade lite innan han tackade ja till tränarjobbet i Stockholm.

– Jag är imponerad av mina spelare när man tittar på vilka förutsättningar de har och vilken passion de visar. Vi liknar mer ett resande cirkussällskap som åker runt och försöker hitta isar att spela på. Men det finns en charm med det. Det knyter samman laget, säger Michael Bratt.

På lördag klockan 15 väntar ytterligare ett Stockholmsderby, mot IK Tellus, på Spånga IP.

Michael Bratt uppmanar de Stockholmare som aldrig har sett en bandymatch live att ta chansen.

– Jag är visserligen en fackidiot, en nörd. Men den farten och den finessen och den skridskoåkningen du får se på en bandymatch – den får du inte se någon annanstans, säger han.

Fakta

Spelar med DIF-märket på bröstet

Spånga/Bromstens Bandyklubb, SBBK, har en omfattande ungdomsverksamhet med en årligen återkommande skridsko- och bandyskola, samt ett 10-tal lag för pojkar och flickor från 8 år och uppåt.

Klubben bedriver även seniorverksamhet under namnet SBBK med seriespel i division 2 och division 3.

Säsongen 2015/1016 har klubben även ett herrlag i allsvenskan norra under namnet Spånga Djurgården.

Föreningen Djurgården Bandy lades ned för ett par år sedan på grund av ekonomiska problem.

A-laget gick då in i Spånga Bromsten Bandy, med dealen att behålla namnet Djurgården och att även fortsättningsvis spela med Djurgårdsmärket på bröstet.