ANNONS

Bolaget hotas av konkurs

Om inte Tyresö Fotboll AB hittar en lösning på den ekonomiska krisen finns det risk att läktarna står tomma på Tyresövallen i vår.
Om inte Tyresö Fotboll AB hittar en lösning på den ekonomiska krisen finns det risk att läktarna står tomma på Tyresövallen i vår.
Söndagen den 23 mars ska Tyresö FF:s fotbollsdamer spela kvartsfinal i Champions League hemma mot Neulengbach.

Frågan är om det blir någon match. Tyresö Fotboll AB har miljonskulder och kan vara på väg mot konkurs.
ANNONS

Tyresö Fotboll AB jagas av Kronofogden för miljonskulder. Den ekonomiska krisen kan i värsta fall leda till konkurs.

Det drabbar i så fall Tyresö FF:s framgångsrika damlag i fotboll. Inför säsongen 2013 flyttades damlaget till idrottsbolaget Tyresö Fotboll AB (TFAB), och har alltså sin egen ekonomi.

I ett försök att få bolaget på fötter ansökte TFAB om ett kommunalt engångsanslag på 2,7 miljoner kronor. På kommunstyrelsens extrainsatta möte förra måndagen beslutades enhälligt att avvisa ansökan.

– Det är tråkigt eftersom vi anser att vi behöver hjälp, säger TFAB:s ordförande Hans Lindberg.

Vilka konsekvenser får avslaget?

– Vi måste söka vidare tills vi hittar en lösning.

Det handlar inte om småsummor. En stor post i skuldberget är till Skatteverket. I fredags hade TFAB 1 483 210 kronor i skuld på skattekontot.

Den äldsta skulden hos Kronofogden förföll den 12 februari och kan bli ytterligare ett ärende för Kronofogden.

Redan sedan tidigare har Kronofogden krävt TFAB på knappt 840 000 kronor som skulle ha betalats in senast den 17 februari. Kronofogden uppger att en utredning kan påbörjas inom kort, och i förlängningen kan det leda till att tillgångar utmäts.

ANNONS

Är ni på väg mot konkurs?

– Inte i nuläget, säger Hans Lindberg. Men det är så klart ingen bra situation. Pengarna finns inte, men vi jobbar på att lösa det. Vi jobbar konstruktivt med att hitta nya sponsorer.

Varför har ni hamnat i den här situationen?

– Det handlar bland annat om uteblivna sponsorintäkter och kostnaderna för bygget av en ny läktare på Tyresövallen.

Kommunen anlitade en revisionsbyrå för att granska TFAB:s ekonomi innan beslutet om eventuell ekonomisk hjälp skulle fattas. Man ska då ha upptäckt stora ekonomiska brister.

Granskningen är belagd med sekretess. Men två av varandra oberoende källor uppger för Lokaltidningen Mitt i att det totalt handlar om cirka fem miljoner kronor, och då är skatteskulderna inkluderade.

– Revisionsbyråns rapport slog ner som en bomb, säger en av källorna. Det är en enorm soppa, och läget är fruktansvärt allvarligt. Det är en gåta att bolaget inte stoppat de stora utgifterna. I stället fortsätter man att tokblöda. Om ingen kliver in med pengar blir det konkurs.

Samma källa uppger att spelarlöner inte har betalats ut i tid. Hans Lindberg förnekar inte detta.

Men att TFAB:s totala skuld skulle uppgå till fem miljoner kronor är ingen siffra han vill kännas vid.

– Nej. Jag vet inte hur de räknat för att komma fram till den summan, säger Hans Lindberg.

Söndagen den 23 mars spelar Tyresö FF kvartsfinal i Champions League hemma mot österrikiska Neulengbach. Sedan väntar allsvenskan. Frågan är om den ekonomiska krisen medför att det inte blir några matcher.

– Nej, säger Hans Lindberg. Jag ser inte att det ska behöva bli så.

ANNONS