(rubrik saknas)

Olga Rönnberg räknar ner, ”19, 18, 17, 16, spänn rumpan, bra!”. ”Aaaah, jag skulle behöva lustgas”, stönar Sara Strand, i mitten av de fem mammorna på bilden, och lurar de andra till skratt.
Olga Rönnberg räknar ner, ”19, 18, 17, 16, spänn rumpan, bra!”. ”Aaaah, jag skulle behöva lustgas”, stönar Sara Strand, i mitten av de fem mammorna på bilden, och lurar de andra till skratt.
Militärträning för mammor finns nu på över 50 orter, från Luleå till Lomma. Initiativtagaren Olga Rönnberg håller mammabootcamp i Hagaparken. Där samlas mammor två gånger i veckan för tuffa träningspass.

Strax före halv tio på tisdagsförmiddagen har grusgången intill tennisbanorna i Hagaparken förvandlats till en mindre barnvagnsparkering.

Ändå är det färre mammor än vanligt på plats, berättar Olga Rönnberg som gissar att det gråkalla vädret har skrämt bort några.

Men de som har kommit behöver knappast oroa sig för kylan, för snart ska de få jobba sig varma.

– Tjejer! Tänk på att hålla axlarna bak genom hela passet, inte svanka, var stolta. Och se till att ha kontakt här, säger Olga och håller händerna på nedre delen av magen.

Så bär det av på en rask uppvärmningspromenad i riktning mot Koppartälten. Efter några minuter gör man halt vid en låg stenmur.

– Nu ska vi aktivera rumpan, säger Olga och delar ut gummiband till deltagarna.

Hon visar hur mammorna ska huka sig en aning och ta steg i sidled så att bandet som trätts runt benen spänns.

– Inte upp och ner, det är ingen aerobics. Vi kommer i stort sett aldrig att hoppa eller jogga. Det handlar om att stärka kroppen, förklarar Olga.

Hon har själv fem barn och gick upp 30 kilo under sin senaste graviditet, så hon vet av egen erfarenhet vad som krävs.

I dag är hon personlig tränare och har tränat enbart mammor i sju år. För sex år sedan startade hon sitt första mammabootcamp. Tre misstänksamma mammor dök upp på Djurgården. I dag finns konceptet på över 50 orter i Sverige och i Finland.

Mammorna i Hagaparken har fått lägga sig på grässlänten nedanför muren och jobbar i sidled med gummibandet runt knäna.

– Öppna. Stäng. Har alla hittat rumpan? Bra! Bara fem kvar nu! peppar Olga.

– Aaaaah, alltså det brinner i röven! grimaserar Sara Strand medan sonen Fred, två månader, sussar sött i vagnen intill.

En som däremot har vaknat är Ida Forsbergs dotter Elli, tio månader. Några gånger räcker det att Ida vinkar lite mellan övningarna för att Elli ska skina upp i sin vagn, men till slut blir Ida tvungen att ta upp henne.

– Man får göra det bästa av situationen, säger Ida.

Och det blir inga problem. Elli sitter på filten bredvid mamma och kravlar upp mot henne som en extra tyngd när det är dags för plankan.

Ytterligare några övningar senare är det dags för en ny promenad i högt tempo, tillbaka till tennisbanorna.

– Jag började träna här för att jag ville komma i form efter graviditeten. Det är bra att man kan ha med sitt barn, annars är det svårt att hitta tid till att träna. Och så är det kul att ha en aktivitet när man är mammaledig, säger Ida Forsberg.

Fakta

Ok från barnmorskan är ett måste

Fembarnsmamman Olga Rönnberg startade mammabootcamp för sex år sedan.

Mammabootcamp är anpassad träning för nyblivna mammor som bedrivs utomhus, och barnen kan vara med.

Innan man kan delta måste man ha gjort efterhandskontroll hos barnmorska.

I dag finns instruktörer på över 50 orter i Sverige, varav 19 i Stockholms län.

På Lidingö samlas mammor på måndagar klockan 9.45 i Stockby friluftsområde.