ANNONS

Hon pyntar sina muskler med strass

Till vardags är Frida Sjöström en hårt arbetande tvåbarnsmorsa från Gåshaga.

På fritiden förvandlas 35-åringen till något glamorösare. Då är hon drottning i bikini fitness.
ANNONS

Kan det vara en sport att dra på sig en minimal bikini, ställa sig på scenen och låta publiken glo?

Svaret är ja.

35-åriga Frida Sjöström från Gåshaga är en av världens bästa i bikini fitness, en disciplin som är med i Svenska kroppskulturförbundet.

– Visst är bikini fitness en sport, säger Frida Sjöström. Det är en prestation att nå tävlingsform. Jag tränar flera pass om dagen, både styrka i gymmet och långa promenader.

Sjöström är en av världens bästa utövare. I helgen är hon favorit att vinna SM i Västerås i klassen minus 166 centimeter. Fast när det är dags att kliva upp på scenen är deltagarna längre än så korta eftersom de bär högklackade skor.

– Bodybuilding och vanlig fitness tilltalar inte mig. I bikini fitness är det inte störst muskler som vinner, utan man får känna sig kvinnlig. Det finns inte ”less is more”, de flesta bär smycken och strass. Vi sprayar brunfärg över hela kroppen och fixar naglarna, håret och ögonfransarna.

Att se bra ut är viktigt eftersom domarna bland annat kollar framförande, utstrålning och utseende. Men kroppens symmetri och hårdhet är ännu viktigare.

– Vi ska se sunda ut och varken ha stora muskler eller se ut som benrangel.

Att bygga en kropp som domarna imponeras av tar lång tid och kräver total satsning. Åtminstone om man tävlar på yppersta världsnivå. Frida Sjöström har vunnit både SM, NM, EM och tävlingen Arnold Classic där hela världseliten deltar.

ANNONS

Inför en stor tävling börjar Sjöström förbereda sig flera månader innan hon ska upp på scenen. Till att börja med krävs många pass i gymmet för att bygga lagom med muskler. Sedan ska musklerna definieras, när fettmassa försvinner syns musklerna tydigare.

– Tio veckor före tävlingen börjar jag en diet med grönsaker, fisk och kyckling och tar bort kolhydrater. Veckan innan tävlingen laddar jag med salt och vatten, och sedan töms vätskan och kroppen torkar ut. Då startar en hormonprocess som definierar musklerna. Det kan vara farligt att laborera med kroppen, så det är viktigt att veta vad man gör.

Det förekommer ätstörningar inom bodybuilding och fitness. Bikini fitness är dock relativt förskonat från detta.

– Det är viktigt att skilja på on och off season. Efter jag tävlat vill jag leva ett vanligt liv, umgås med goda vänner och äta vanlig mat, gärna en god gryta eller pizza. Fast jag håller mig ändå i bra form året om.

Frida Sjöström jobbar på gym som personlig tränare, så det behövs sällan resor till den egna träningen. Och det är extra praktiskt att det finns ett gym alldeles intill hemmet i Gåshaga.

– Då kan jag lämna mina döttrar Noomi och Elvira till gymmets barnpassning.

Frida Sjöström berättar att hon tränade under graviditeterna och mådde bra av det.

– Jag är ett levande bevis på att det går att komma tillbaka till den gamla formen trots att man fött barn, men det krävs disciplin.

Fakta

Bor i Gåshaga med döttrarna

Namn: Frida Sjöström.

Ålder: 35 år.

Bor: Villa i Gåshaga med döttrarna Noomi, 6 år, och 4-åriga Elvira.

Aktuell: Segertippad när SM i bikini fitness avgörs i helgen i Västerås.

På meritlistan: EM-guld, NM-guld, SM-guld och mycket mer. ”Det enda jag saknar är ett VM-guld, och mitt mål är att ta det i november i Budapest”.

Jobbar: Som personlig tränare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.