Binta tänker bärga sitt andra SM-guld

Binta Drammeh gjorde 14 poäng när Telge Basket slog Sallén i sista semifinalen. Nu ser hon framemot Northland i finalen.
Binta Drammeh gjorde 14 poäng när Telge Basket slog Sallén i sista semifinalen. Nu ser hon framemot Northland i finalen.
Telgestjärnan Binta Drammeh har gjort en succéesäsong och jagas av franska klubbar.

Men innan Husbytjejen tar steget ut i Europa ska hon bärga andra raka SM-guldet. I finalen väntar precis som ifjol Northland.

– De enda som kan stoppa oss är vi själva. Spelar vi bra så kan ingen stoppa oss, säger Binta Daisy Drammeh.

19-åringen från Nordkapsgatan i Husby som var den stora stjärnan i Basketklubben Järva har i år blommat ut till en av damligans bästa spelare.

Hon har producerat mest och bäst i sitt Telge och ligger med ett snitt på 17 poäng per match trea totalt i ligan, efter Marks importer Ashley Key och Kristin Turk.

En av många specialiteter är straff- och trepoängsskyttet.

Där sätter hon 43 procent av skotten, vilket bara överträffas av Alexandra Ferm i Northland.

Rösterna från Telge är samstämmiga. Binta Drammeh är en riktig vinnarskalle, lite samma typ som Fariyha Abdi, numera i tjeckiska Brno.

– De har båda målinstinkten, vill göra mål till varje pris, vilket är en tillgång eftersom många är rädda för att ta skott. Binta tvekar aldrig, säger Telges pressansvarige Tapio Juoma.

Hanna Bouldwin spelade med Drammeh säsongen 2008/09 och är nu assisterande coach i Södertäljeklubben.

Hon beskriver en extremt positiv människa som springer runt och gör alla andra glada, men samtidigt en person som blixtsnabbt ställer om när det väl gäller.

– Hon är extremt competitive. Vad heter det nu … tävlingsinriktad. Hon vägrar att förlora. Om det så bara rör sig om en skottävling på träning, säger Hanna Bouldwin.

Den jävlaranamma-inställningen hjälpte Binta Drammeh igenom den tunga rehabiliteringen efter korsbandsskadan våren 2010. Hon tränade två gånger om dagen i nio månader och lade sju kilo muskler till den 180 centimeter långa, tidigare rätt tunna, kroppen.

– Basket är mitt liv, vill man komma någon vart gäller det att prioritera, konstaterar Binta Drammeh.

Nu är det pay-back time.

– Tjejer som går utomlands får inga drömkontrakt, Utan tjänar kanske 6 000–7 000 euro (50 000–60 000 kronor) i månaden. Det räcker inte till något lyxliv, men är ändå förhållandevis mycket pengar, säger Tapio Joulamo, pressansvarig i Telge.

Binta Drammeh ville utomlands redan i fjol, men skadan kom emellan. Nu har hon skaffat sig en agent, och anbuden har inte låtit vänta på sig.

– Det är några franska klubbar som hört av sig, vilka vill jag inte prata om i dagsläget, säger hon.

Telgestjärnan ser inga gränser för hur långt hon kan gå.

–Det är bara jag som kan stoppa mig själv. Basket handlar mest om självförtroende, har man självförtroende kommer det mesta automatiskt. Det gäller bara att inte lyssna på folk som är negativa.

Har du någon dröm?

– Ja, att bli så bra som möjligt och komma ut i Europa. Bli kändis och förebild för de små ungarna som spelar basket.

Idol är hon redan, i alla fall hemma i Husby.

Fakta

Bor på två ställen

Namn: Binta Daisy Drammeh.

Ålder: 19 år.

Familj: Mamma Musukebba, pappa Seedy, syskonen Aysha och Sherif.

Bor: Husby och Södertälje.

Aktuell: Telgestjärna i SM-finalen i basket mot Northland basket på måndag den 9 april.

Favorithak i Husby: Hemma och HP, Husby Plan.

Bäst i ligan enligt Binta: ”Salome Kabengano. Hon får andra spelare att se bättre ut”.