Borges hoppas få derbydebutera

Han har sett filmklipp på youtube och hört svenska spelare i Norge berätta om matcherna mellan AIK och Djurgården. I dag hoppas Celso Borges få spela sitt första Stockholmsderby.

– Det är en match med historia, säger AIK:s hyllade nyförvärv.

Med några dagar kvar till derbyt har Celso Borges har dragit på sig en ”scandinavian cold”, som han själv uttrycker det. Han förundras över hur man kan gå en hel vinter i minusgrader utan att bli sjuk.

– Och sedan, så fort det blir lite varmt ute blir man förkyld. Men jag mår ändå ganska bra.

Senaste matchen mot Helsingborg fick han se hemma framför tv:n, inte på grund av någon förkylning men väl en baksida som inte riktigt var hundraprocentig.

– Det är alltid fruktansvärt att se matcher från sidan. Jag känner att jag har gjort det tillräckligt. Jag fick ju stå bredvid och se alla matcher på försäsongen. Man känner hur det brinner i fötterna.

Nu hoppas Celso Borges att han ska vara tillgänglig för spel i derbyt, som han hört mycket om, bland annat från tidigare Djurgårdenspelaren Abgar Barsom som han spelade tillsammans med i Fredrikstad.

– Det är en stor match. Det finns stora matcher i Norge också, som till exempel Vålerengen-Rosenborg, men det finns inte riktigt någon historia. Det gör det i den här matchen, och det gör den till något extra.

På frågan hur den första tiden i AIK har varit kommer svaret snabbt: ”fantastisk”. Celso Borges skrattar till när han inser floskelvarningen i den beskrivningen.

– Men allvarligt talat, klubben har verkligen hjälpt mig otroligt mycket och det har varit väldigt lätt att komma in i gruppen.

Att komma som ett tungt nyförvärv med mycket förväntningar och press på sig ser han bara som en utmaning. Det var också längtan efter en utmaning som fick Celso Borges att lämna Costa Rica för Norge för tre år sedan.

– Jag hade mina vänner och min familj omkring mig. Jag gjorde bra ifrån mig i mitt klubblag. Allt var helt enkelt väldigt bekvämt, och det var därför jag kände att jag behövde röra på mig.

Sedan tidigare finns en svenskkoppling i Celso Borges familj. Pappa Alexandre Guimarães spelade i Costa Ricas landslag och nickade fram till det ödesdigra 2–1-målet som sänkte Sverige i VM 1990.

Han blev senare förbundskapten för Costa Rica och har fört dem till två VM – 2002 och 2006.

– Han har lärt mig mycket, och har alltid lyckats göra det samtidigt som han visat respekt för dem som varit mina tränare. Han är min förebild och stora idol, säger Borges.

Fakta

Läser gärna självbiografier

Namn: Celso Borges.

Född: 27 maj 1988 i San José, Costa Rica.

Tidigare Klubbar: Deportivo Saprissa, Fredrikstad.

Bor: Kungsholmen.

Familj: Mamma, pappa och storebror ”han jobbar som filmmakare och hatar fotboll”.

Övrigt: Läser mycket självbiografier. Ska börja plugga sport management på distans till hösten.

Om Råsunda: ”Det är en arena som omsluter en. Du känner hur publiken är med dig i varje steg.”

Om nya hemstaden: ”Jag har redan hunnit se mycket. Min mamma var här under en månad och hjälpte mig komma i ordning. Då tog hon med mig till varenda museum i hela stan.”