Börje har ett bankfack fyllt med medaljer

Börje Carlsson har sprungit samtliga Stockholm Marathon. För mitt i visar han upp alla medaljer.
Börje Carlsson visar upp alla sin maratonmedaljer. Den första Stockholmsmaran sprang han 1979.foto: johan kindbom
Feberfrossa och stukade fötter. Ingenting har stoppat Börje Carlsson, 69, från att springa samtliga 33 Stockholm Marathon. På lördag ger han sig ut igen.

Den 69-årige, knappt 60 kilo tunge mannen, går in i SE-Bankens valv på Sveavägen. I höger hand bär han en tygpåse. När han kommer tillbaka är armen spänd, tygpåsen är 5 100 gram tyngre – fylld med 34 guldklimpar.

– Mina medaljer! Jag har inte sett dem på länge.

Börje Carlsson drabbades av ett inbrott 1993.

– De rev runt i allt jag hade, då tänkte jag: ”De ska i alla fall inte få hitta medaljerna.” Därför tog jag dem till bankfacket.

Han upptäckte dock att Stockholm Marathon-medaljen från 1993 saknades.

– Jag kontaktade Stockholm Marathon och fick en ny. Men sedan hittade jag den, så jag har två från 1993.

Han beskriver det lite som en slump att han stod på startlinjen när första Stockholm Marathon arrangerades 1979.

– Jag hade sprungit Lidingöloppet sedan 1960-talet och någon på jobbet frågade: ”Ska inte du också vara med och springa Stockholmsmaran?”. Så vi var några stycken från jobbet som sprang.

Totalt startade 1 946 löpare, 1 799 tog sig i mål. Några har fortsatt att springa loppet, år efter år. Men skaran som klarat alla lopp sedan starten krymper. Inför årets lopp är Börje Carlsson en av 26 löpare som har klarat bedriften. Alla är anmälda till årets lopp.

Men det har funnits tillfällen då Börje Carlsson nästan fått kasta in handduken. Ett år lyckades han genomföra loppet trots att hela vårträningen spolierats av en stukad fot. En annan gång höll hög feber på att sänka honom.

– Natten före 2007 års lopp hade jag 39 graders feber och det enda jag kunde tänka var: ”Nu missar jag sviten, nu missar jag sviten.”

Men på morgonen var febern borta. Jag vågade inte rådfråga någon läkare utan sprang väldigt försiktigt. Normalt faller det bort två–tre varje år och jag vill inte tillhöra den skaran. Jag tror de andra tänker likadant.

Hur länge ska du hålla på?

– Jag fortsätter så länge jag får vara frisk. Varje år när jag går i mål går jag direkt till Stockholm Marathons tält och anmäler mig till nästa års tävling.

Det har aldrig burit emot att göra det direkt efter målgång?

– Nej, aldrig. Det finns inget att tveka på.

Förberedelserna är snarlika år från år. Ett par dagar före loppet bestämmer han vad som är en rimlig sluttid. Skriver upp passeringstiderna för alla 42 kilometrarna på en pappersremsa han fäster vid bröstet.

– Jag brukar ligga ett par, tre minuter före min måltid vid tremilspasseringen men då blir det riktigt jobbigt. Efter 33 år har jag fortfarande inte lärt mig att man ska hålla igen i början av loppet.

Vad har varit roligast?

– Det bästa var när jag var ung och det var lätt och skönt att springa. Jag tog i när det var några kilometer kvar för att få en bra tid, det finns inte på världskartan nu – då skulle jag dö. Jag är glad att jag bara tar mig i mål. Men det är ett fantastiskt lopp och jag tycker fortfarande det är kul att springa med så många andra löpare och allt stöd från publiken.

Fakta

Värsta loppet efter febrig natt

Namn: Börje Carlsson.

Ålder: 69 år.

Bor: Kälvesta.

Bästa maratonminne: ”När vi veteraner under ett jubileum fick en champagneliknande dryck när vi passerade Kungsträdgården.”

Värsta maratonminne: ”Att springa efter en natt med 39 graders feber. Jag tog det väldigt försiktigt.”

Bästa tid: 3.07,51 (1994).

Sämsta tid: 4.35,24 (2007).

Aktuell: En av 26 som springer sitt 34:e Stockholm Marathon på lördag. Första start klockan 12.00.