Botkyrka stryper stöd till idrottare

Tullingebon och elitorienteraren Jonas Leandersson är en av fem Botkyrkabor i Sport Campus Sweden. Nu riskerar han att kastas ut ur organisationen.
Tullingebon och elitorienteraren Jonas Leandersson är en av fem Botkyrkabor i Sport Campus Sweden. Nu riskerar han att kastas ut ur organisationen.
Botkyrka stryper stödet till Sport Campus Sweden. Det kan slå hårt mot lokala idrottare som kombinerar en elitsatsning med högskole­studier.

– En del överväger nog att lägga av, säger elit-orienteraren Jonas Leandersson.

Beskedet att Botkyrka kommun drar sig ur Sport Campus Sweden, organisationen som ger unga Stockholmsidrottare möjlighet att kombinera en elitsatsning med högre studier, slog ner som en bomb i SCS:s högkvarter i Farsta.

– Det är förfärligt. Stockholmsregionen behöver det här samarbetet. Här har vi med små medel tillsammans lyckats skapa Nordens största stödorganisation för att kombinera elitdrott och studier. Och så hoppar Botkyrka av, vad sänder det för signaler till de andra medverkande kommunerna och organisationerna? säger Willy Berggren som är ansvarig för Sport Campus Sweden sedan starten 2003.

Vad som händer med de Botkyrkaidrottare som redan är inne i organisationen är inte klart.

– Om det dyker upp nya elitidrottare bosatta i Botkyrka som behöver mer stöd än deras föreningar kan ge, så kommer de inte att få det framöver, säger Willy Bergren.

Botkyrka kommun gick med i Sport Campus Sweden i fjol och betalar en medlemsavgift på 170 000 kronor per år. Nu dras stödet tillbaka.

Det rör sig om förhållandevis lite pengar och utträdet kan tvinga några av Botkyrkas elit­idrottare att lägga av, hur resonerar ni?

– Det är tråkigt, men det rör sig trots allt om ett fåtal idrottare. ­Eftersom vi befinner oss i ett läge där vi har fått ett sparkrav på oss, väljer vi att prioritera breddsporten; barn och ungdomar, säger Pernilla Hellman, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Blivande sjukgymnasten och elitorienteraren Jonas Leandersson, med guld på sprintdistansen vid EM i Falun 2012 som främsta merit, har varit med i SCS sedan hösten 2010.

Utan stödet från organisationen hade han sannolikt inte orkat satsa på både sin idrott och högskolestudierna.

Vad händer om du och de andra elittidrottarna i kommunen kastas ut ur Sport Campus Sweden?

– Jag skulle klara mig hyfsat ­eftersom jag även har stöttning från Riksidrottsförbundet, men för andra som är på väg upp och inte nått så långt i sin idrottskarriär skulle det vara förödande. En del överväger nog att lägga av, ­säger Jonas Leandersson.