Boxas för dotterns skull

Oscar Ahlin boxas för att ge dottern Nayla ett bättre liv. ”Jag vet att det finns risker, men jag kan inte släppa in det för mycket. Inget kommer att hända för jag kommer inte att tillåta det, jag vägrar. Sen om det skiter sig får jag väl hitta en plan b”, säger Oscar.
Oscar Ahlin boxas för att ge dottern Nayla ett bättre liv. ”Jag vet att det finns risker, men jag kan inte släppa in det för mycket. Inget kommer att hända för jag kommer inte att tillåta det, jag vägrar. Sen om det skiter sig får jag väl hitta en plan b”, säger Oscar.
Proffsboxaren Oscar Ahlin satt på läktaren med sin två månader gamla dotter Nayla när Frida Wallberg knockades medvetslös.

– Jag är inte rädd, men självklart får man sig en tankeställare, säger han.

Titelmatchen mellan svenska världsmästaren Frida Wallberg och utmanaren Diana Prazak från Australien är inne i åttonde ronden när svenskan träffas av en vänsterkrok och tvingas till räkning.

Hon golvas av ytterligare en tung träff, vacklar till ringhörnan och rasar ihop med blodet rinnande ur näsan.

Frida Wallberg får syrgas och förs medvetslös med ambulans till Karolinska Sjukhuset där hon opereras för hjärnblödning.

På läktaren sitter lovande proffsboxaren Oscar Ahlin tillsammans med sin flickvän Saida Musa och dottern Nayla, i dag fem månader.

– Det var otäckt det som hände Frida – och skitråkigt. Hon är den absolut bästa tjejboxaren vi någonsin haft, säger Oscar när vi träffas hemma i Kista tre månader efter olyckan.

– Fast hon visste om riskerna, det är sådant som händer inom boxningen. Till och med Mike Tyson har blivit knockad. Fast de där Rocky Balboa-smällarna inträffar ytterst sällan. Inte ens Fridas smäll var sådan, den kändes mer som second impact.

Det har spekulerats mycket efteråt. Ifall Frida Wallberg kan ha drabbats av en hjärnskakning på sparringlägret innan, vilket hon själv förnekat i intervjuer.

– Vad som hänt vet jag inte, men något mer är det förmodligen. Det som känns jobbigast med henne är själva återhämtningsgrejen. Hon är en jätteaktiv människa, nu vet hon inte vad hon ska göra. Hon har ont i huvudet, svårt att sova. Det blir som ett sår i självförtroendet på sin egen person, säger Oscar.

I sovrummet vaknar Nayla och illskriker, Saida placerar henne i Oscars knä.

– Hej Bubblan, mumlar han och snusar dottern i det rufsiga håret.

Nayla är det bästa som hänt honom. Samtidigt har han aldrig velat boxas mer än nu.

Med en meritlista på åtta raka knockoutsegrar i proffskarriären så här långt utmålas 23-åringen av boxningskrönikören Stefan Alfelt som en blivande superstjärna. Tyska Team Sauerland har knutit honom till sig med ett specialavtal.

Oscar tillåts ha sin bas hos familjen i Stockholm, och åker bara till Berlin för träning och sparring inför matcher.

– Jag kan inte se någon slå mig. Jag boxas för Naylas skull nu, för jag måste ge henne ett så bra liv som möjligt.

Hur ser du på riskerna när du blivit pappa?

– Jag är inte rädd, men självklart får man sig en tankeställare. Tänk om något händer? Jag sa till Saida: ”Då måste du ta hand om henne, skita i mig och inte ha mig som börda”. Samtidigt slår man bort det. Det finns risker i allt man gör, och vi tränar faktiskt sex sju timmar om dagen. Det är inte så att vi bara går in där och börjar veva på varandra.

Du har en väldigt fin näsa för att vara boxare?

– Vissa tar två smällar för att få in en. Jag försöker gå efter mottot att träffa och inte bli träffad. Jag läser min motståndare, kollar vinklar och hastighet, rör mycket på huvudet, inte för näsans skull utan för deras (Saida och Naylas). Jag vill vara här för dem, säger Oscar Ahlin.

Oscar Ahlin får in en vänster i segermatchen mot litauern Egidijus Kakstys i Fredrikshamn, Danmark, förra helgen.foto: privat

Fakta

Vill gå i Ingemar Johanssons fotspår

Namn: Oscar Ahlin.

Ålder: 23 år.

Bor: Kista, uppväxt i Högdalen.

Familj: Sambon Saida Musa, dottern Nayla, 5 månader, Saidas söner Joshua och Leon.

Stall: Team Sauerland.

Sysselsättning: Personlig tränare på The Academy of Holistic Training.

Aktuell: Tog nyligen åttonde raka segern som proffsboxare.

Gameplan: ”Jag vill ha det som Ingo Johansson hade, de fyra riktiga VM-titlarna. Då är du the undisputed champion”.

Fakta

Dispenser har getts för titelmatcher

Proffsboxning blev tillåtet i Sverige igen den 1 januari 2007 efter att ha varit förbjudet i 37 år.

I början tilläts bara matcher på 12 minuter, maximalt 4 ronder för män och maximalt 6 ronder för kvinnor.

Senare har dispenser för längre matcher getts, Frida Wallbergs titelmatch mot Diana Prazak i juni gick över 10 ronder à 2 minuter vardera.

I dag är de flesta titelmatcher för herrar på svensk mark omöjliga eftersom de går över 12 ronder à 3 minuter.