ANNONS

BP bäst i Stockholm – men Mellberg försiktig

Olof Mellberg.
Olof Mellberg.
Olof Mellberg och assisterande tränaren Azrudin Valentic.
Olof Mellberg och assisterande tränaren Azrudin Valentic.
Tränarna Azrudin Valentic och Olof Mellberg med lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson.
Tränarna Azrudin Valentic och Olof Mellberg med lagkaptenen Gustav Sandberg Magnusson.
Olof Mellberg har gjort Brommapojkarna bäst i stan. BP var enda Stockholmslag som nådde semifinal i svenska cupen. Men tränaren vill ändå tona ner förväntningarna på nykomlingen i superettan.
ANNONS

Det duggregnar på Grimsta. Olof Mellberg släpar in bänkbordet under klubbhusets tak för att vi ska kunna prata torrskodda.

När vi ses har Brommapojkarna slagit ut Elfsborg och som enda lag från superettan tagit sig till semifinal i svenska cupen. Inte illa för en klubb som föra året spelade i division 1.

– Jättekul så klart. Det har gott över förväntan, säger Olof Mellberg.

Fritt fall

När han tog över som tränare förra året var BP i fritt fall. Klubben hade rasat ur allsvenskan 2014 och superettan 2015. Men efter serieseger i division 1 norra är laget alltså tillbaka i superettan i år.

Trots framfarten i Svenska cupen vill Olof Mellberg tona ner förväntningarna inför seriestarten. Han hävdar att framgångarna till stor del beror på att BP har kunnat bygga vidare på förra årets lag i högre utsträckning än sina motståndarna.

– Det märkte vi när vi mötte Helsingborg och till viss del Djurgården och Degerfors. Det har gett fördelar för oss. Det kommer att jämna ut sig när serien drar igång. Det kommer att bli tufft för oss i superettan. Trots resultaten vi har haft tillhör vi inte favoriterna att ligga uppe i toppen av serien. Men självklart ska vi göra vårt bästa.

Vad har BP för mål den här säsongen?

– Målsättningen är att vi efter halva säsongen ska kunna kika uppåt i tabellen snarare än behöva kriga där nere. Det kan mycket väl bli så och då får vi anpassa oss till det. Vi måste ha respekt för att superettan är en tuff serie och att vi är nykomlingar. Det är många lag som satsar hårt och som har större ekonomiska muskler än oss. Så vi är inte en av favoriterna men vi ska göra vårt bästa.

Vad avgör om det går bra för er?

ANNONS

– Massor av faktorer. Vi försöker jobba så hårt och noggrant vi kan ur alla aspekter. Sättet vi tränar på, förbereder oss, hur vi analyserar motstånd och vad vi har för matchplan. Vi strävar efter att få en bra gruppdynamik och träna rätt så att vi kan hålla spelarna friska. Vi är en ganska tunn trupp, vi har färre spelare än förra året. Vi är lite känsliga ur den aspekten. Det är massor av faktorer som avgör om du lyckas i slutändan.

Mer tidskrävande

Han medger att tränaryrket är ”mer tidskrävande än att vara spelare”.

– Det är betydligt fler timmar i veckan än vad jag lade ner som spelare. Mycket mer förberedelser än när du att bara har dig själv att tänka på. Men jag trivs med det.

Kontrakt året ut

Olof Mellbergs kontrakt med BP sträcker sig säsongen ut. Han är osäker på vad han gör nästa år.

– Jag vet inte. Jag har inte tänkt så mycket längre än det här året. Vi ska försöka göra det så bra som möjligt och vidareutveckla det vi har byggt upp under det här dryga året så får vi se vart det tar oss.

Vill du träna på högre nivå än superettan eller vad har du för ambitioner?

– Jag har inga sådana målsättningar eller planer med tränarkarriären. Jag har trivts med hur det har varit hittills och det vi gör i klubben. Så jag tar det som det kommer.

Fakta

Spelar padeltennis

Namn: Olof Mellberg.

Ålder: 39 år.

Bor: Stockholm.

Hobby: Spelar golf och padeltennis.

Aktuell: Tränare i Brommapojkarna som har hemmapremiär mot Örgryte på Grimsta den 8 april klockan 16.00.