BP-maffian har intagit Djurgården

BP-spelare i Djurgården 2016
På två säsonger har fem spelare bytt Brommapojkarnas rödsvarta ränder mot Djurgården blå-blå: Jacob Une Larsson, Jesper Karlström, Tim Björkström,Besard Sabovic och Jonathan Augustinsson.
Rödsvart har bytts bort mot blårandigt. Grimsta mot Kaknäs. Inte mindre än fem spelare i Djurgårdens spelartrupp har lämnat tungt fallande Brommapojkarna för allsvensk toppstrid.

– Det här är ett gott betyg till BP:s akademi, säger mittbacken Jacob Une Larsson.

”Fortsätter vi värva så här mycket från BP lär de snart stänga ner Tranebergsbron”.

Orden har yttrats av Djurgårdens sportchef Bosse Andersson som syftar på att antalet Brommapojkar blir allt fler i Djurgårdens spelartrupp. Inför fjolårssäsongen plockades Jesper Karlström, Tim Björkström och Besard Sabovic in i föreningen. Nu har även Jacob Une Larsson och Jonathan Augustinsson anslutit och fullbordat BP-boomen.

Tim Björkström erkänner – till sist – att han lade in ett gott ord för de två sistnämnda.

– Vi fick väl lite frågor från sportchefen vad vi tyckte om dem, och det var väl inte de varmaste orden jag har givit, säger han och får hela kvintetten att garva högt.

– Nej, men skämt åsido. Det var bara goda rekommendationer.

Att så många BP-produkter tar plats i Djurgården kan bara vara ett kvitto på att talangfabriken är välfungerande på Grimsta IP, menar Jacob Une Larsson.

– Det är nog bara en effekt av den skolning och akademi som finns i BP, att de odlar så många bra spelare.

Samtidigt sjunker Brommapojkarna som en sten i seriesystemet. Klubben åkte ur allsvenskan 2014 och kom sist i superettan 2015. Med Olof Mellberg som tränare tar laget nu sats för att avancera upp från division 1 norra.

– Nu slutade ju Pablo Piñones-Arce, men annars har de gjort några bra värvningar tycker jag, säger Jesper Karlström som tror starkt på BP i år.

Han får medhåll från Jacob Une Larsson.

– Klart att det kändes tungt att lämna efter två degraderingar, men å andra sidan värmer det i hjärtat när man ser att de rustar upp bra för det här året.

Jacob Une Larsson och Tim Björkström kan nog räkna med en hel del speltid i Djurgårdens backlinje. Även Jesper Karlström hoppas på en ordinarie plats på det centrala mittfältet. Så lär dock inte fallet bli för Besard Sabovic, född 1998, som i år har flyttats upp till A-truppen.

– Det blir nog både se och lära för mig och att försöka konkurrera in mig. Jag är ju inte här bara för att kolla på, säger 18-åringen.

Senast att ansluta från BP var Jonathan Augustinsson, lillebror till U21-EM-hjälten Ludwig, som redan känner sig som hemma på Kaknäs träningsanläggning.

– De har tagit bra hand om mig så jag trivs. Det var ett plus att jag kände alla BP-snubbar sedan tidigare, säger han.

Intervjun avslutas med att Bosse Andersson smyger förbi. Sportchefen bekräftar ovanstående uttalande och tillägger dessutom:

– Jag var ju faktiskt polis ute i Bromma en gång i tiden och då hade man ju faktiskt kunnat stänga ner Tranebergsbron om man velat…