BP vill driva vidare Brommahallarna

I höst byggs bostäder där Brommahallarna nu står. Granens vd Mounir Tajiou hoppas in i det sista att staden hittar mark så att Brommapojkarna med sin sportchef Ola Danhard kan driva hallarna vidare.
I höst byggs bostäder där Brommahallarna nu står. Granens vd Mounir Tajiou hoppas in i det sista att staden hittar mark så att Brommapojkarna med sin sportchef Ola Danhard kan driva hallarna vidare.
Ett samarbete mellan BP och Granen kan rädda Brommahallarna. Fotbollsklubben är villig att driva de sju sporthallarna vidare.

Nu hänger allt på att Stockholms stad hittar en lämplig plats för tältkomplexet.

Det råder extrem brist på idrottshallar i Stockholm. Nu stängs Brommahallarna vid Brommaplan för att ge plats åt 170 bostadsrätter. Sju fullstora inomhusplaner försvinner.

In i det sista har byggherren Granen Fastighetsutveckling AB, som drivit idrottshallarna, försökt att få till någon form av återanvändning.

I fjol tog vd:n Mounir Tajiou kontakt med Brommapojkarnas klubbdirektör Ola Danhard med förhoppning om att hitta ett samarbete för att driva hallarna vidare.

BP är vid sidan av Korpen den stora idrottsföreningen i Brommahallarna med ett 30-tal ungdomslag i träning. Totalt är 150–200 ungdomslag i innebandy, handboll och fotboll aktiva i hallarna.

Ungdomarna riskerar att hamna på gatan om inte en lösning hittas.

– Det här är inte vår kärnverksamhet, men vi har sett hur mycket hallarna betyder för väldigt många, säger Mounir Tajiou.

I stället för att sälja tälten på öppna marknaden vill Granen donera dem till en aktör som fokuserar på ungdomsidrott.

– Vi befinner oss i BP-land, därför var det logiskt att inleda samtal med BP, säger Mounir Tajiou.

Fotbollsklubben är beredd att ta över idrottshallarna, som då ska flyttas till en ny plats i västerort.

BP står i så fall för driften och hyr ut tider till andra intressenter. Några hallar anpassas till fotboll och förses med konstgräs, andra har kvar inomhusgolvet.

– Det skulle lösa många problem för oss. Vi har ett jättebehov under inomhussäsongen, säger Ola Danhard.

Även om fotboll numera är en året runt-idrott prioriterar staden klassiska inomhussporter när halltiderna fördelas. Om Brommahallarna försvinner slår det hårt mot BP.

– Vi har ont om tider redan i dag. Varje indragning blir allvarlig, särskilt för våra yngre spelare. 8–12-åringar är inte lämpade att springa ute i kylan på vintern eftersom de inte rör sig på samma sätt som äldre, säger Ola Danhard.

Granen har kontaktat kommunen för att få hjälp med markfrågan, men hittills har det varit tvärstopp.

Nu rinner tiden ut. I höst ska hallarna bort.

Chefen för Stockholms idrottsförvaltning Olof Öhman är beredd att diskutera frågan. Men det finns en hake.

– Det kostar ganska mycket att flytta hallarna. Men om de är beredda att gå in med finansiering så kan jag nog hjälpa dem att hitta plats. Kanske inte för sju tält men för några, säger Olof Öhman.

Mounir Tajiou är tveksam till att Granen ska bekosta flytten.

– Vi har ju betalat närmare 15 miljoner för hallarna. Man kan tycka att staden borde bidra om man nu får tillgång till hallar gratis, säger han.

Fakta

Ger plats åt 170 bostadsrätter

Granen Bostad AB ska bygga bostäder på Klädesvägen vid Brommaplan.

Detaljplanen har dragit ut på tiden och bolaget har fått tillfälligt bygglov för att bedriva idrottsverksamhet på platsen.

Brommahallarna med sju fullstora inomhusplaner öppnade 2004 .

Detaljplanen vann laga kraft i vintras. I höst flyttas hallarna för att lämna plats åt 170 bostadsrätter.