Bragden: Bele Barkarby IF upp i Allsvenskan

Nu väntar Allsvenskan för Bele Barkarbys herrar. Det är första gången herrarna spelar så högt upp i seriesystemet.
I och med söndagens vinst kommer både Beles herrar och damer spela i Allsvenskan nästa år.
Efter en vändning i slutseknderna i kvalmatchen mot storfavoriten Täby FC står det nu klart: Bele Barkarbys herrar spelar i Allsvenskan i innebandy nästa säsong. För första gången i föreningens historia.
– Det känns fortfarande overkligt, säger tränaren Anders Briselius.

För sex år sedan samlade Bele Barkarby IF krafterna inför ännu en säsong i innebandyns division 2. I tio säsonger hade man huserat i just den serien, utan att vare sig gå upp eller ner. Varje år talades det om att ta klivet upp i ettan – utan att något hände.

I samma veva anslöt sportchefen Juha Tammerström till klubben. Han minns känslan av att det var dags att tänka om, att bryta med klubbens självbild.

– När jag kom till klubben talade många om vilken otur vi hade haft, man pratade om att ”i den matchen råkade vi ut för det” och sådär. Man odlade myten om en otursklubb. Vi var tvungna att sluta med sån, ursäkta ordvalet men, Bajenmentalitet, säger han.

Kvittering med 18 sekunder kvar

Även tränaren Andreas ”Boris” Briselius har varit i klubben under hela resans gång.

– Vi talade alltid om att gå upp i division 1, men inget hände, säger han.

Snabbspola fram till förra söndagen: Bele Barkarby möter Täby FC, seriesegrare i överlägsen stil i division 1, i en direkt avgörande play off-match. I potten ligger en biljett till Allsvenskan. Storfavoriterna Täby, som nyss åkt ur Allsvenskan, leder med både tre och fyra mål matchen igenom, men Bele äter sig tillbaka. Och så, med 18 sekunder kvar, kommer kvitteringen som tvingar fram förlängning – en förlängning där Bele stänker in det avgörande målet.

– Det känns fortfarande helt overkligt, säger Andreas Briselius.

– Absolut ingen trodde att vi skulle rå på dem. När vi tog oss till play-off sa alla så här att ”Okej, bra gjort, men lycka till mot Täby”, ungefär, fortsätter han.

De hade nog velat täppa till brödintaget på oss

Juha Tammerström, sportchef

Han beskriver det som en bragdartad seger. Och det var inte enda gången under resan mot det Allsvenska kontraktet som laget kämpade mot oddsen. I första play off-mötet ställdes Bele mot kommunrivalen, antagonisten och ”storebrorsan” Järfälla IBK. Det blev tre jämna matcher, men Bele gick vidare med segern.

Bele Barkarby IF:s innebandyherrar firar.

Bele Barkarby IF slutade två i serien, 15 poäng efter Täby – som man sedan slog ut i kvalspelet.

– Det kändes extra skönt. De hade nog velat täppa till brödintaget på en uppstickare som Bele. Men nu är det vi som har övertaget på dem en tid framöver, säger sportchefen Juha Tammeström belåtet.

Behöver värvas – med måtta

Nu väntar innebandyns näst högsta serie, och varken Juha eller Andreas har några illusioner om att det kommer bli en enkel utmaning.

– Vi kommer behöver se över spelartruppen och se var det finns hål där vi behöver förstärka, säger Juha Tammerström.

– Samtidigt vill vi inte värva sönder den här gruppen, den kemin och sammanhållningen som finns, säger tränaren Andreas Briselius.