Bragden ett faktum – Huddinge i ettan

Huddingejubel på Skinnaråsens IP efter seriesegern i division 2. ”Väldigt stort”, säger mittfältaren Chiharu Stocklassa.
Huddingejubel på Skinnaråsens IP efter seriesegern i division 2. ”Väldigt stort”, säger mittfältaren Chiharu Stocklassa.
För två år sedan harvade Huddinge i division 3. I söndags gjorde laget det omöjliga och tog klivet upp i ettan.

– Vi har gjort en bragd, vi är nykomlingar och vinner direkt, säger tränaren Patrick Hultman.

För Huddinge räckte det med kryss mot Rotebro borta på Skinnar­åsens IP för att knipa seriesegern i norrtvåan. Vid förlust hade Akropolis och Konyaspor, som möttes samtidigt på Alby Bollplan, chans att gå om.

Det började bra. Skyttekungen Erido Poli klev sin vana trogen fram och gav Huddinge ledningen i 27:e matchminuten. Spelarna rusade ut över sidlinjen och kastade sig över sin tränare Patrick ”Palle” Hultman, som var förvisad till läktaren efter utvisningen mot Syrianska Kerburan senast.

Efter paus började Huddinges spel krampa, Rotebro kvitterade och rapporterna om Konyaspors målorgie i Alby började ramla in.

Konyaspor gjorde 4-1 strax före slutsignalen. Och skulle därmed förpassa Huddinge till andraplatsen i serien – om Rotebro lyckades sätta ytterligare en boll bakom Niklas Rönn i Huddingemålet.

Patrick Hultman skrek sig blå och trampade upp en mindre åker när han manade på sina spelare från bortre långsidan.

– Det är första gången jag stod på sidan med mitt eget lag. Det var skitjobbigt, det värsta jag varit med om, kraxar han efter matchen.

– Vi har gjort en bragd, vi är nykomlingar och vinner direkt. Det är stort hjärta i det här laget, jag är helt tagen.

Få spelare i Huddinge kom upp i normal standard. Erido Poli får godkänt, liksom slitvargen på mittfältet Chiharu Stocklassa ”som alltid levererar”, enligt Patrick Hultman.

– Det var jävligt nervöst på slutet. Man ville bara tjonga bort bolljäveln, säger Chiharu Stocklassa och ler brett.

– Vi har krigat hela jävla säsongen för det här, bara jobbat, jobbat, jobbat. Och så har vi Erido. Åter­igen kliver han fram.

22-åringen värvades från Assyriska FF och har under säsongen blommat ut till en av Stockholmsfotbollens allra hetaste anfallsspelare.

– Jag hann aldrig tänka, det var bara att dra till. Det är i sådana här matcher som man bevisar om man är en bra spelare eller inte, säger Erido Poli.

Blir du kvar i Huddinge, det ryktas att du fått en del anbud?

– Det är en massa klubbar som ringt, men det är inget att tänka på nu. Vi ska ut och festa sönder och träffa brudar, säger Erido Poli.

Klivet upp i division 1 är gigantiskt, menar Patrick Hultman.

– Truppen och jag är definitivt mogna, men jag vet inte om klubben är det.

Enligt sportchefen Peter Kelly är klubbens bedrift smått unik. Få klubbar har som nykomling i tvåan avancerat direkt till ettan.

Är ni mogna för att ta klivet upp?

– Vi behöver förstärka laget med fyra fem man, och förbättra vår budget med 50 procent och komma upp i en omsättning strax över miljonen för att klara det, säger Peter Kelly.

Fakta

Ett historiskt avancemang

För två år sedan slogs Huddinge IF:s herrar för att hänga kvar i division 3, i fjol vann klubben division 3 södra, och i år tar man klivet upp i ettan.

Avancemanget till division 1 är historiskt. Högre upp har Huddinge aldrig tidigare spelat. Som högst har klubben legat i gamla division 2. Det var 1994. Serien var då landets tredje högsta.

Huddinge kommer att spela i norrettan med lag som IFK Luleå, Umeå FC och Skellefteå.