ANNONS

Breddlaget från Sumpan utmanar elitklubbarna

Sundbybergs IK U19
Sundbybergs IK:s herrjuniorer har en stark säsong bakom sig.
Sundbybergs IK U19
Jubel efter ett av Sundbybergs IK:s sex mål mot Huddinge IF hemma på Sundbybergs IP.
Sundbybergs IK U19
Gustaf Jensen firar ett av sina tre mål när SIK vann sista seriematchen med 6–2.
Sundbybergs IK:s herrjuniorer har kvalificerat sig för nationella serien i U19, division 1, efter en urstark säsong i P18-kvalserien. Insatsen är extra imponerande då laget består nästan enbart av egna spelare fostrade i breddlagsmiljö.
ANNONS

– Ja, många av dem har spelat ihop väldigt länge och vi har kört enligt Sundbybergsmodellen, alltså ett breddlagstänk men med hög kvalitet på fotbollen, säger lagets huvudtränare Isaac Bengtsson.

Sundbybersgmodellen innebär bland annat att man genomför selektering först i junioråldern, betydligt senare än de flesta av konkurrentklubbarna. Innan det får alla vara med.

– Vi har breddlagets inkluderande miljö, men med det satsande lagets vilja att utvecklas, säger Isaac Bengtsson.

Avgjordes i sista omgången

Uppenbarligen är det en modell som fungerar. Stommen i U19-laget är killar födda 2000, ett år yngre än den tillåtna åldern i årets P18-kvalserie. Ändå lyckades Sundbybergs IK komma trea och därmed ta en av de fem platserna i den nationella serien division 1 (näst högsta) för U19 nästa år.

Sundbybergs IK U19

Sundbybergs IK:s herrjuniorer jublar efter slutsignalen på Sundbybergs IP sedan man slagit Huddinge IF med 6–2 i säsongens sista seriematch. Foto: Axel Bengtsson

– Det avgjordes i sista omgången. Vi behövde ta minst en poäng för att säkra en plats topp fem, och vi vann med 6–2 mot Huddinge IF, säger Isaac Bengtsson.

Fördjupar samarbetet med A-laget

Det är andra gången i modern tid som Sundbybergs IK kvalar in till den nationella serien för U19. Dock kommer man att tacka nej till platsen. Beslutet fattades på ett möte i förra veckan.

Sundbybergs IK U19

Sundbybergs IK:s herrjuniorer besegrade Huddinge IF med 6–2 på Sundbybergs IP och säkrade en plats bland topp fem i P18-kvalserien. Foto: Axel Bengtsson

– Anledningen är att nästan alla spelare är ett år yngre. Vi har inte bråttom och vi tänker att truppen utvecklas bäst om de kör ett år till i P18. Tanken är att vi försöker kvala in till nationella U19-serien igen nästa år, och att vi i så fall kör där 2019. Samtidigt fördjupar vi samarbetet med vårt herrlag i division 2, där våra juniorer som är redo kommer få chansen att komma upp och känna på herrlagets miljö på ett helt annat sätt än i år, säger Isaac Bengtsson.

ANNONS

Vad sa spelarna om beslutet att de får vänta ett år på att få testa sina vingar i U19 division 1?

– Först blev de förvånade, men de tog emot det bra när vi förklarade hur vi har tänkt och vad klubben vill. Det blev positivt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.