Bromma IF på väg att ta över Järva FIK

15-åriga Daniel Persson och de andra i Bromma IF:s äldsta friidrottsgrupp kommer snart att få sällskap av ungdomar i Järva Friidrottsklubb. En sammanslagning är på gång – om Järvas medlemmar säger ja på det kommande årsmötet.
15-åriga Daniel Persson och de andra i Bromma IF:s äldsta friidrottsgrupp kommer snart att få sällskap av ungdomar i Järva Friidrottsklubb. En sammanslagning är på gång – om Järvas medlemmar säger ja på det kommande årsmötet.
Järva FIK har planer på att gå in i Bromma IF. Friidrottsklubben som startade med stöd av idrottslyftet har svårt att utvecklas till en livskraftig förening. Tidigast i februari kan en sammansmältning vara klar.

Bromma IF friidrott har redan gått ut med fusionen på sin hemsida, men när Lokaltidningen Mitt i får tag i Järva friidrottklubbs ordförande Susanna Tsoumanis vill hon först inte uttala sig.

– Inget är klart. Våra medlemmar är inte informerade, säger hon.

Susanna Tsoumanis bekräftar dock att Järvas styrelse har diskuterat ett samgående med Bromma IF, men vill inte diskutera detta med media innan föräldrarna i klubben har informerats.

– Ett samgående görs inte över en natt. Även om vi är en liten klubb har vi regler att följa. Vi måste få en chans att kalla till årsmöte, säger Susanna Tsoumanis.

Om Järvas medlemmar säger ja, kan ett samgående vara klart tidigast i början av februari.

Enligt Bromma IF:s ordförande Martin Ekblom kontaktade Järva FIK honom i höstas. Sedan dess har diskussioner förts.

– Järva startade med stöd av idrottslyftet och Lidingö friidrottsklubb för tio år sedan. Syftet var att locka ungdomar med invandrarbakgrund, främst flickor. Den målgruppen har man inte riktigt lyckats nå, men man har ändå byggt upp verksamhet med 50 aktiva, säger Martin Ekblom.

Klubben har dock inte vuxit i den omfattning som krävs för att bli självgående.

– Det krävs ganska många personer för att driva en klubb. De som är engagerade i Järva i dag orkar hålla i träningarna, inte att driva allt annat. Det är administration, lägerverksamhet, fri­idrottsskolor, styrelsearbete, säger Martin Ekblom.

Medan Järva FK stått och stampat har Bromma IF vuxit kraftigt, från drygt 200 aktiva till 600 de senaste två–tre åren.

– 50 aktiva till är inga problem för oss, säger Martin Ekblom.

Den förestående sammanslagningen kan bli ett lyft även för Bromma IF. I dag tränar föreningen på tre utomhusarenor: Stora Mossen, Ängby IP och Kristinebergs IP. Med Järva-fusionen tillkommer ytterligare en arena, Spånga IP, som är en av Stockholms bäst utrustade idrottsplatser.

Bromma IF vill växa i Spånga. Det ska göras genom att bjuda in till friidrottsskola på sommaren och därefter starta nya träningsgrupper.

Järva FK:s 50 aktiva kommer att fortsätta att träna på Spånga IP. Men klubbens äldre ungdomar kommer även att erbjudas att träna på andra arenor tillammans med jämnåriga i Bromma, och vice versa.

– På så sätt ska klubbarna smälta samman, säger Martin Ekblom.

Kommer ni särskilt att försöka locka unga med invandrarbakgrund till Spånga IP?

– Till oss är alla välkomna oavsett etnisk bakgrund.

Fakta

Hemma på Spånga IP

Järva FIK bildades 2003 för att få i gång en livaktig friidrottsklubb på södra Järvafältet. Sedan 2004 drivs klubben som en ideell förening med hemvist på Spånga IP. Klubben har 50 aktiva i åldrarna 8-15 år.

Bromma IF startades 1952 av ett tiotal landslagsmän. I dag har klubben vuxit till en av Sveriges större ungdomsklubbar, med över 600 aktiva från 7 år och upp till juniorelit. Hemmaarena är Stora Mossens IP.